De comeback die geen comeback genoemd mag worden, volgens Akwasi, Hayzee en Leeroy zelf dan. Zwart Licht brengt aanstaande donderdag hun nieuwe album Bliksem uit, hun eerste volledige project sinds het laatste album Leeroy Draait Door uit 2012. Wij mochten het album alvast horen en legden de opvallendste quotes voor aan de groep in hun eigen studio in de kelder van het Volkshotel in Amsterdam Oost.
Nadat we een uitgebreide rondleiding van Akwasi hebben gekregen door het Volkshotel langs de lobby, het kantoor van Neerlands Dope en de gangen dalen we af naar de basement, waar veel creatievelingen een ruimte huren. In een studio met aangrenzende repetitieruimte zitten Leeroy en Hayzee wat noten te pingelen. Als we de opzet van het interview uitleggen zijn de jongens ietwat verbaasd: “Oh shit, je hebt je research gedaan! Originele insteek hoor, anders geven we ook maar steeds dezelfde antwoorden op zo’n persdag.”
“Beter pakken alle rappers hun paraplu / want het wordt noodweer, code oranje!” – Akwasi in Alles
In de introtrack van het album associeert Akwasi erop los, maar liefst vier minuten lang. Op elke zin weet hij weer een nieuwe contradictie te verzinnen. Hij performde een deel van de tekst ook al eens in een uitzending van De Wereld Draait Door, waar hij als tafelheer naast Matthijs van Nieuwkerk zat. Toen bestempelde hij het nog als ‘work in progress’. “Toen het album wat meer in zicht was, dacht ik; ik kan er nu wel een eind aan breien. Dat moment kwam een paar maanden geleden. De tekst was al een tijdje af in mijn ogen, maar ik vond het gewoon moeilijk om die track op te nemen. Op een gegeven moment bleef Leeroy me bestoken, ging ‘ie vragen of ik bang was voor die track ofzo.” Zijn partner haakt in: “Gewoon prikkelend hoor, vriendschappelijk. Ik merkte dat ‘ie het een beetje ontweek. Dus ik besloot hem uit te dagen.” Akwasi: “Elke keer als ik bij Matthijs aanschoof, ging het ook over die track. Zo van ‘Ben je al verder?’ Dat zette ook wel een bepaalde druk. Ik heb er vaak over getwijfeld; moet dit wel een track worden, of misschien toch een spoken word-vertelling van een kwartier? Nu staat ‘ie als track vast, maar kan het nog uitgebreid worden als spoken word-stuk. Als ik me nu opsluit en mezelf verplicht naar het nieuws te kijken, kunnen er volgende week hele andere dingen in besproken worden.”
“Ik heb geleerd om nee te zeggen. Je hoeft niet met alles en iedereen te samenwerken.” – Akwasi
“Stel me geen domme vragen, kom meteen ter zake.” – Akwasi in Code Rood
“Ik denk dat er geen domme vragen bestaan”, zegt producer Hayzee kalm. “Als je iets niet weet, kun je het toch gewoon vragen?” Leeroy is het daar niet mee eens: “Kill, ik heb eens een domme vraag gehad op een festival, maar niet eens uit onwetendheid. Er kwam een gast naar me toe: ‘Ey jij bent Leeroy toch?’ Oke, dat kan. Ik zei rustig ja. Ging ‘ie verder: ‘Zit je in Zwart Licht?”, vertelt hij gortdroog. De rest barst in lachen uit en gaat overstag: “Oke, dat is een domme vraag”, zegt Hayzee. Ook Akwasi, die met de line al insinueert dat er domme vragen bestaan, is het eens: “Er bestaan zeker domme vragen. ‘Nieuwe schoenen aan?’ Dat zie je toch? ‘Naar de kapper geweest?’ Kill… zeg gewoon wat je wilt zeggen.”
In het tweede deel van de quote laat hij weten dat je meteen ter zake moet komen bij hem. Hij is een stuk zakelijker gaan denken nu hij het label Neerlands Dope runt en Zwart Licht daar is getekend. “Dat moet ook wel. Je bent bezig met contracten et cetera. Toen Top Notch bijvoorbeeld kwam met een voorstel voor een joint venture, moest ik goed nadenken. Je ziet mooie cijfers, maar ik stelde mezelf wel kritische vragen. Heeft dit nut? Wil ik dit doen of niet? Tot op welk punt wil ik hiermee doorgaan? Als ik een joint venture met hen was aangegaan, voelde het alsof ik de handdoek in de ring gooide. Ik heb in dat proces geleerd om nee te zeggen. Je hoeft niet met alles en iedereen te samenwerken. En daarnaast is geduld ook belangrijk. Ik heb altijd de drang gehad om dingen snel te doen, maar time management is key. Zeker als je als kleine partij het hoofd boven water moet houden.”
“De eerste generatie die hier is geboren / een plek waar we niet echt thuishoren.” – Leeroy in Koningsdag
Leeroy: “Ik ben opgegroeid met allerlei soorten muziek, uit verschillende werelddelen. Amerikaanse, Nederlandse en Zuid-Amerikaanse muziek. Ik kom uit een hele muzikale familie. Ik heb een heleboel ooms die in kawina-bandjes zitten en Surinaamse volksmuziek maken. Daar zijn ze behoorlijk groot in. Ik heb sinds kleins af aan al die muziek en de warmte die daarbij hoort meegekregen, en de feestjes meegemaakt. Dat heeft me beïnvloed om óók muziek te maken en een boodschap te verkondigen. Ik mocht een keer een raptekst lezen die mijn neef had geschreven toen hij was opgepakt, die heette Fuck De Euro.” Akwasi, lachend: “Maatschappijkritisch, toen al.”
Koningsdag is een samenwerking met Winne, op een productie met een sfeervolle sample maar die tegelijkertijd door je speakers pompt door de harde drums. “Toen wij onze verses hadden opgenomen, dacht ik meteen dat dit echt een track was waar Winne op zou killen, dus hebben we hem uitgenodigd”, aldus Leeroy.
“Het is makkelijk om tracks te maken over de clubs, chicks, drugs… maar dít zien wij als belangrijk, want hiermee kunnen we een generatie opvoeden.” – Akwasi
“Breng me terug / waar heb ik dit aan verdiend? zweepslagen op mijn rug / littekens op mijn littekens…” – Leeroy in Schoon Schip
Het openingssegment van Bliksem staat vol met zwartbewuste en maatschappij-kritische teksten, waarvan Schoon Schip het hardst binnenkomt. Voor de track kropen Akwasi en Leeroy in de huid van slaven die vastzitten op een schip. Vooral Leeroy , die haast jankend zijn verse uitkraamt, blinkt uit in inlevingsvermogen. “De track heette al Schoon Schip, die productie komt uit 2008 of 2009 ofzo”, vertelt Leeroy erover. “Akwasi had al heel snel die hook, maar wij gingen in op het gezegde ‘Schoon schip maken’, skeletten uit de kast halen, opnieuw beginnen. Maar zijn vriendin kwam met idee om dat letterlijk te vertalen naar mensen die verscheept werden, de slavernij dus. Toen hebben we besloten om vanuit het perspectief van slaven die al weken op dat schip zitten. We wilden vertellen hoe akelig die situatie geweest moet zijn, en ik denk dat we dat doen op een manier die heel goed past bij hiphop. Het was ook best moeilijk om het vóór je te zien; een slaaf die al vier weken uitzichtloos op zee zit. Hoeveel honger heeft hij, hoe desperate is hij, hoe gek moet hij wel niet worden?” Het resultaat mag er zijn; de pijn uit het verleden wordt voor de luisteraar haast voelbaar in een van de standout-tracks van het album.
Akwasi ziet een bepaalde urgentie in het nummer: “Het verhaal wordt al niet verteld in schoolboeken, dus het is belangrijk om te vertellen. We wéten dit, dus waarom zouden we het niet doorvertellen? Het is zó makkelijk om tracks te maken over de clubs, over chicks, over drugs… maar dít zien wij als belangrijk, want hiermee kunnen we een generatie opvoeden. Zonder met een vinger te wijzen of te zeggen dat je dit móet kennen omdat het geschiedenis is. We doen het op onze eigen manier. Wij krijgen dit soort dingen mee via documentaires, en moesten er wat mee.”
“Ontstijg mezelf dat is elevatie….” – Leeroy in Zwarte Hollanders
“Ga je nog verder of niet?”, vraagt Leeroy meteen enthousiast, waarna hij de zinnen afmaakt: “Voel me young Jesus, bless een hele natie / Henk ten Cate, trust no-motherfucking-body JAAA! En vooral die jaaa is belangrijk, zonder goeie jaaa-adlib aan het einde van de verse kun je niet goed je gevoelens overbrengen toch”, grapt hij. De zinnen klinken a capella net zo soepel als op de basdreunen op de studioversie. Ten tijde van Leeroy Draait Door, het laatste volledige project van Zwart Licht, was er in diverse interviews te lezen dat de bewijzingsdrang van Leeroy gigantisch was. “Nu heb ik meer schijt. Ik zat in een groep met een hele sicke producer én een mc die na drie tracks al werd bestempeld als top-3 rapper van Nederland. Dat niveau had ik toen nog niet, maar ik dacht toen al wel dat ik na al die jaren met deze mannen in een groep gezeten te hebben, er óók iets uit moest halen. In de periode tussen Bliksemschicht en Leeroy Draait Door had ik het gevoel dat ik klaar was om een plaat te maken. Ik sta er nu nog steeds achter hoor, zeker achter de teksten. Het had alleen iets strakker opgenomen kunnen worden. Dat ben ik ná Leeroy Draait Door gaan doen; muziek maken voor de fuck of it. Dan ga je veel méér maken, en al doende leer je. Ik kwam in een soort comfort zone, en dan kan echt niemand je touchen. Zolang ík kan genieten van m’n eigen muziek of mixes (die hij ook voor Bliksem heeft gedaan, red.) heb ik schijt aan wat anderen vinden. Dat is die elevatie.”
“Zolang ík kan genieten van m’n eigen muziek of mixes heb ik schijt aan wat anderen vinden.” – Leeroy
Ook Akwasi heeft de afgelopen jaren genoeg vlieguren gemaakt in diverse disciplines. Hij schreef columns, performt spoken word, geeft workshops, acteerde en presenteerde. Van alles nam hij een stukje mee naar de opnamesessies van Zwart Licht. “Ik schrijf heel veel. Voor een column gebruikte ik bijvoorbeeld vaak een journalistieke invalshoek. Zo kijk ik nu bijvoorbeeld naar hoe ik zinnen anders kan schrijven als ik bezig ben met een verse.”
Ondanks dat het door de zijprojecten misschien leek alsof de groep uit elkaar was, bleven ze altijd in elkaars vaarwater. “We werkten nog altijd samen, hoor. Voor de buitenwereld lijkt het misschien alsof we terug zijn, maar we hebben altijd samen muziek gemaakt. De output als Zwart Licht was er niet, maar we bleven gewoon opnamesessies plannen. Door iets vaak te doen wordt je er ook beter in, en dat hoor je terug op het album Bliksem.”
“Maar Nederland wil niet eens horen, Clarence Seedorf” – Akwasi in Zwarte Hollanders
Al in 2009 was op de website van Zwart Licht te lezen dat de groep staat voor al het zwarte dat in een goed daglicht geplaatst wordt. In het refrein van Zwarte Hollanders eren zij de voetbalhelden van hun jeugd, die ondanks dat ze niet altijd even goed geaccepteerd en begrepen worden een succesvolle carrière hebben gehad. “Clarence Seedorf is de meest succesvolle Nederlandse voetballer allertijden”, zegt Leeroy een beetje verbitterd. “Hij heeft vorig jaar pas een officieel afscheid gehad, terwijl hij zóveel heeft betekend voor de Nederlandse voetballerij. Het maakt niet uit waar ter wereld je zijn naam uitspreekt, hij is een legende. In Nederland is hij vooral uitgekotst.” Akwasi vult aan: “Als hij een witte voetballer was geweest, zou het anders zijn. Dan had hij nu een standbeeld gehad.”
Terwijl Hayzee nog een beetje zwijgzaam in de hoek van de studio zit, gaan de twee rappers juist harder praten: “Hij heeft misschien twee cruciale penalty’s gemist. Ik denk dat Frank de Boer daar ruim overheen zit, niet?”, aldus Leeroy. Akwasi gaat nog verder: “En dan hebben we het nog niet eens gehad over Jaap Stam, die de bal tijdens Euro 2000 gewoon over de ArenA heen schoot. Die lag ergens in Venserpolder, ofzo.” Het punt is gemaakt en we kunnen lachend door naar de volgende quote.
“De mensen die met je meegroeien neem je mee in je nieuwe mindset, de rest laat je gewoon achter.” – Hayzee
“Nieuwe mindset, who this?” – Hayzee in Who This
Hayzee veert meteen op, alsof hij niet had verwacht dat er een van zijn lines voorbij zou komen tijdens het interview. “Ja man, nieuwe mindset!” Hij haalt de vorig jaar op internet populaire quote ‘New phone, who dis?’ aan. “Je weet toch, als je een nieuwe telefoon hebt zonder opgeslagen nummers, je bent een level up… je moet weer alle nummers vragen, maar iedereen die je er niet in wilt hebben, komt er niet in. En je mindset verandert ook gewoon. Je leest boeken, je doet ervaringen op, je groeit. De mensen die met je meegroeien neem je mee in je nieuwe mindset, de rest laat je gewoon achter. Hoe ik besloot om te gaan rappen? Het was niet echt een besluit, man. Het was gewoon een studiosessie, en ik dacht gewoon dat het lauw was om te proberen. Ze maakten er al wel vaak grappen over”, zegt hij wijzend naar de andere twee. “Maar ik nam het nooit serieus. Het gebeurde gewoon ineens. En nu sta ik gewoon op het album met beats én vocalen.”
Bliksem bestaat voor het grootste deel uit harde, pompende hiphopbeats die dit jaar ongetwijfeld voor chaos zullen zorgen tijdens de clubtour en de festivalzomer. Er is geen spoortje van dancehall- of afrotrap-achtige muziek te vinden, en voor Zwart Licht opvallend genoeg zelfs geen grime. Akwasi: “Ik weet nog dat Hef tijdens een studiosessie vroeg hoe wij het gingen doen met de nieuwe sound. Of we mee zouden gaan met bepaalde pokoes. De conclusie van het gesprek was dat je altijd je eigen ding moet doen. We nodigen artiesten uit in onze studio vanwege hun eigenheid. Dáárom ben je interessant.” Het onderstreept de koers die het drietal anno 2018 vaart. Dwars tegen de stroming in, daarmee trends uit de wind slaand.
“Married To The Game, gaf het ja-woord als een bruidegom.” – Akwasi in Om
Het eerste deel van het album is definitief voorbij en daarmee verandert ook de toon. De dominante boodschap maakt plaats voor ouderwetse brag and boast-rap, met snoeiharde teksten vol wordplay en energieke, opzwepende beats. Het spelen met taal, in dit geval zoveel mogelijk het woord ‘om’ gebruiken in de coupletten, vinden ze nog altijd belangrijk. Akwasi: “Zo kun je laten zien dat je vindingrijk en spitsvondig bent. Het is bijvoorbeeld een enorme eer dat wij in een lijst terug te vinden zijn boven Nederlandse schrijvers als Vondel en Multatuli. Wij gebruiken meer unieke woorden, maar Multatuli heeft een fucking standbeeld op de Singel! Wij hebben nu al een groter en unieker vocabulaire dan hij, en zijn nog niet eens op de leeftijd waarop hij Max Havelaar schreef. Laat staan als we hierna nog vijf albums uitbrengen. Ik ben benieuwd wat er dan gebeurt met onze nalatenschap.”
“Zelfs als je een pistool hebt kun je een pussy zijn.” – Leeroy
“Ik zie je click is groot en je klinkt ruig / maar je crew is pussy, ziet er bitch uit.” – Akwasi in Paarse Bronnen
Als Akwasi de vraag krijgt of deze quote zijn kijk is op de Nederlandse hiphopscene, kijkt hij snel Leeroy vragend aan. “Wat denk jij?” Zoals ze eigenlijk al het hele gesprek doen, vult de groep elkaars antwoorden goed aan. “Ik denk dat het toepasbaar is op veel situaties. Op een feestje bijvoorbeeld, als mensen daar met een grote groep komen voelen ze zich al gauw de man, snap je? Maar wij kijken dwars door die façade heen en kunnen gewoon on the spot concluderen dat je crew vol met pussy’s zit, en dat jíj de grootste bent.” Akwasi onderstreept dat: “Gasten die het hardst schreeuwen dat ze gangster zijn, zijn het niet. Als je boos bent, ga je ook niet schreeuwen. Je bent pas echt gevaarlijk als je stil bent. Dat is de achterliggende gedachte.” Leeroy weet de line vervolgens samen te vatten in een korte en krachtige zin: “Zelfs als je een pistool hebt kun je een pussy zijn.”
Bliksem zou geen Zwart Licht-album zijn zonder verrassende beatswitches, dus Hayzee trekt weer een aantal keer de trukendoos open voor de liefhebbers. Onder meer op Paarse Bronnen, waarbij Akwasi en Mula B op de ene beat rappen en LouiVos en Leeroy óók samen een productie delen. “Als het klopt, dan klopt het. Deze beats pasten perfect bij elkaar. We hebben dat een keer of drie toegepast op dit album, maar het is geen vereiste dat een track uit twee delen moet bestaan. Op deze specifieke track klonk het gewoon hard.”
“Ik haat je ma omdat ze jou heeft gebaard.” – Leeroy
“Elleboog je pa en je ho.” – Hayzee
“Ik twijfel of ik in je bek moet spugen, of dat ik je vriendin in je moeders bed moet ploegen.” – Akwasi (alle quotes uit Disrespect)
“Welke vindt je het ergst?”, vraagt Leeroy nadat ze alledrie moeten lachen hoe ik hen de quotes uit de smerige headbanger voorleg. Als ik zeg dat mijn moeder het kwaadst zou zijn als ze de eerste zou lezen, lachen ze nóg harder. “Precies in deze bui hebben we het geschreven, ik was niet eens boos. Ik vond die beat meteen keihard en vroeg Hayzee wat hij zou willen dat we zouden doen op die track. En die zei toen: ‘gewoon disrespectvolle shit, fucked up shit.’ Toen kwam de leipe Lee naar boven en gingen alle remmen los. Echt een leuke track om op te nemen. En Hayzee zegt gewoon ‘Haal je bank van m’n schoenen’ in de hook. Besef hoe sick dat is.”
“Mensen associëren Arabieren vaak met terrorisme. Te gek voor woorden, eigenlijk.” – Akwasi
“M’n engel is zwart, de duivel is wit / de één brengt me ellende en de ander geeft licht.” – Akwasi in Engel Op Mijn Schouders
Akwasi gaat zitten voor een uitgebreide toelichting bij de openingsline van de track die een nieuw hoofdstuk van de plaat inluidt, een hoofdstuk waarin het draait om zelfreflectie en hun eigen kijk op de wereld. “Die line draait meer om de beeldvorming. Zwart Licht staat voor de contradictie, de tegenstrijdigheid. In de beeldvorming zie je vaak dat een engel een wit figuur is. En een gekleurde figuur, kijk maar naar strips of tekenfilms, is vaak wat negatiever. In de hedendaagse cultuur zijn de Arabieren de slechte mensen. Als men iemand met een Arabische kledingstijl ziet, dan associeert men dat al snel met terrorisme. Te gek voor woorden eigenlijk, want weet je wel welke goede dingen zij hebben gedaan voor de wereld? Hetzelfde geldt voor de Afrikanen, die zagen witte mensen op een boot aankomen en dachten ‘we heten ze welkom’, maar er werd flink misbruik gemaakt van de situatie. Eigenlijk hadden ze toen al moeten zeggen ‘wat doen jullie hier? Wegwezen!’ Maar dat zit er nog steeds in bij Afrikaanse mensen. Die zijn open, gastvrij en denken meer met het hart dan met het verstand. Maar als je dat doet en je bent niet scherp, wordt je keihard misbruikt. Maar om terug te komen op de line; in mijn perspectief is een engel zwart. Ik zie dat namelijk nooit op tv, dus ik wil dat anders zien.”
“Ze stappen naar me toe voor wat advies, ik ben een O.G.” – Leeroy in Goede Vrijdag
“Toen Bliksemschicht werd geschreven was ik 15, 16. Mensen denken vaak dat ik in de dertig ben, maar ik ben pas 26 nu. Toch komen er veel opkomende boys naar me toe met ‘Leeroy, je bent old school, jij hebt dit en dat al meegemaakt, hoe moet ik dat aanpakken?’ En back in the days had je in elke buurt wel een O.G., zo iemand die de youth en beetje schoolt. Nu is dat niet per sé de rol die we willen spelen met Zwart Licht, maar ik wil wel iets achterlaten voor de volgende generatie muzikanten en black people in Nederland. Daarom hebben we deze plaat ook gemaakt, met ónze boodschap erin verwerkt.” Producer Hayzee is het daarmee eens: “We zetten onszelf zo niet neer, maar als mensen ons de rol van O.G.’s toewerpen, nemen we ‘m wel aan.”
“Hiphop is de grootste muziekscene van de wereld. Zodra de narrow minded magnaten plaats maken voor jonge honden die dat inzien, zijn we tevreden.” – Leeroy
“Je carrière is Nintendo broer, ik reset.” – Leeroy in Broertje
“Eigenlijk is dat gewoon een shot naar iedereen in de game, zo van ‘We zijn er weer. I’m the best mc, imma reset yo’ shit bruv.” Leeroy haalt de terugkeer van de groep nog maar eens aan. Er is een hoop veranderd aan de hiphopscene sinds hun laatste album. “Hiphop is nu het main genre, als je kijkt naar de charts. Ik ben daar persoonlijk heel blij mee”, zegt Hayzee daarover. “Dit heeft deuren opengebroken.” Akwasi twijfelt eraan: “Online wel. Maar we waren gisteren bij een radiostation, en daar wordt hiphop nog steeds niet echt gedraaid. Het grootste station dat hiphop draait, FunX, is niet eens te landelijk horen in de ether. Alleen online. Hiphop is op het gebied van radio en tv nog steeds het ondergeschoven kindje.” Leeroy: “Hiphop is nu de grootste scene in Nederland, in de wereld zelfs. Zodra die narrow minded magnaten plaats maken voor jonge honden die dat inzien, zijn we tevreden.” Akwasi: “Ja, als er mensen op die sleutelposities terechtkomen die wat meer hiphopminded zijn, dan zie ik het wel veranderen. Nu zitten er allemaal oude, grijze mensen en dat werkt niet.”
“Mensen vragen me weleens waar ik vandaan kom. En als ik dan Amsterdam zeg, zeggen ze ‘Nee, waar kom je écht vandaan?'” – Akwasi
“Opeens heeft iedereen een mening, dat is die twee maten-meting.” – Akwasi in Nu Wij
“Het is een voldongen feit dat er heel vaak met twee maten gemeten wordt in Nederland. Dat zei ik al op Links/Rechts (van Bliksemschicht, red.): ‘Als geboren Nederlander ben ik toch gast in eigen land.’ Mensen vragen me weleens waar ik vandaan kom. En als ik dan Amsterdam zeg, zeggen ze ‘Nee, waar kom je écht vandaan?’ Of nog zo’n mooie: ‘Wat ben je welbespraakt!’ Dat soort uitspraken hoor ik vaak. Ander voorbeeld: als een Marokkaanse vriend van mij goede dingen doet, hoor je dat niet zo snel, maar als hij een oud vrouwtje aanrijdt en ze overlijdt, dan is het groot in het nieuws. Het maakt dan verder niet uit of hij promovendus is en goede dingen doet, want dat is dan geen nieuws.”
“Van twijfelen wordt je onzeker, en van niet luisteren onwetend.” – Leeroy in Lichtjes
“We wisten dat het ooit weer zou komen, maar tegelijkertijd wisten we ook dat het z’n tijd nodig had om het goed te doen”, zegt Leeroy op de vraag of ze ooit twijfels hebben gehad bij een eventuele terugkeer van Zwart Licht. “Onze relatie is altijd stabiel gebleven, en de scene is zó groot geworden. We hebben nu een heel groot aantal nieuwe hiphopliefhebbers voor ons te winnen. We kunnen weer opnieuw bouwen aan het merk Zwart Licht. Onze doelgroep leek vroeger groot, maar in vergelijking met hoe de scene er nu uitziet, was dat eigenlijk maar piepklein. Het is een uitdaging, maar daar houden we wel van.”
“Ik werk aan mezelf nu, ik merk ik ben sterk nu.” – Hayzee in Spirit
Op de vraag of Zwart Licht nu beter is dan ooit, heeft de producer, die het refrein van de afsluitende track Spirit (ook al te horen in hun 101Barz-sessie) verzorgt twee antwoorden in petto. “Kort antwoord: ja. Lang antwoord: hoe meer muziek we samen maken, hoe beter we worden als groep. Het is een mix van de ervaring die we hebben, het proberen van nieuwe dingen en dingen willen leren. Als we terug in de tijd zouden gaan met de ervaring die we nu hebben, zouden we een veel beter album maken dan Bliksemschicht. Daaruit kun je concluderen dat we als artiesten zijn gegroeid, dus ja; we zijn beter dan ooit.”
Zwart Licht gaat met het nieuwe album touren (“We hebben een aantal speciale dingen in petto, maar daarvoor moet je gewoon komen, we verklappen niks.”), Bliksem verschijnt donderdag 22 februari en op 25 februari is er een releaseparty in de Kopstootbar in Amsterdam. De tourdata vind je op de site van Topbillin’.