Travel the Wall, een internationale samenwerking tussen verschillende legale Wallspot-muren in Europa, bracht een bijzonder stukje Barcelona naar Rotterdam. Kunstenares Maga schilderde haar Rosa de Fuego op de Hall of Fame in Crooswijk, en wij spraken haar over hoe oude mythes, kraakpanden en rellen haar werk maakten tot wat het is.
“Als het één dag blijft staan, ben ik blij”, zegt Maga. Ze heeft net haar muurschildering op de Hall of Fame in Crooswijk af, een heel eind van haar thuisstad Barcelona. Dat legale muren, zoals de Wallspot op het Schuttersveld, bijzonder populair zijn, heeft haar woonplaats echter met Rotterdam gemeen. “Het is goed om dat soort plekken te hebben, daar kun je tranquilo [rustig] werken. Je kunt er de tijd nemen om aan je stijl en techniek te werken. En je kunt er uitwisselingen als dit organiseren!”
Met dat laatste doelt ze op de meest recente editie van het Travel the Wall project van Wallspot. Het internationale platform voor legale graffitimuren werkt samen met Rewriters in Rotterdam, Throwupgallery in het Schotse Abderdeen en Rebobinart in Barcelona voor een bijzonder uitwisselingsproject. Vanuit Abderdeen werd Philaico Mei geselecteerd om de HOF in Barcelona te beschilderen, terwijl Maga van Barcelona naar Rotterdam reisde om in Crooswijk hetzelfde te doen. Danny Rumbl vertegenwoordigde op zijn beurt Rotterdam, en vloog naar Abderdeen voor een schildering in de Schotse HOF.
Op een koude, druilerige herfstdag staat Maga daarom een muurschildering te maken op het Schuttersveld. Gekleed in een zwarte hoodie, zet ze met vaste hand een aantal subtiele, van paars naar rood lopende outlines om een karakter heen. “Vroeger gebruikte ik zwarte outlines, maar het gebruik van kleuren haalt iets heel anders uit de compositie naar voren.” Meer diepte en dynamiek vooral, zien we in het geval van deze Rosa de Fuego. De grijze middag krijgt er letterlijk kleur van. “Dit is de tweede keer dat ik in Rotterdam ben”, vertelt ze. “De vorige keer heb ik niet gepaint, dus nu kijk ik met heel andere ogen naar de stad.”
Haar eigen stad ging ze ook anders bekijken, sinds ze haar schilder- en illustratiewerk steeds meer van canvassen naar muren verplaatste. Het begon toen vrienden van haar een cultureel centrum besloten op te zetten in een groot kraakpand. Ze vroegen haar om de muur naast de ruimte die ze tot concertzaal om wilde zetten te beschilderen. “Ik zei ‘okay’, en ging met kwasten aan de slag, want dat was de techniek die ik kende.” Een dame met een afro en de woorden ‘Welcome to the Jungle’ was het resultaat.
“Daarna leerde ik steeds meer mensen kennen die muurschilderingen maakten, en ze nodigden me uit voor jams. Daar kreeg ik spuitbussen. Het werken daarmee was heel anders ik gewend was, maar ik vond het wel prettig, dus ik bleef oefenen. Ik had nooit gedacht dat dat tot murals als deze zou leiden.” Het was vooral het sociale aspect dat haar aansprak, en heel anders voelde dan werken in een atelier. “Grappig om in dat soort meetings terecht te komen, waar je met allerlei mensen samen op straat paint. Dat vond ik meteen leuk.”
De stijl die ze ontwikkelde is beïnvloed door haar liefde voor comics, illustratie, oude mythes en antieke culturen. Haar muurschildering op het Schuttersveld is daar een mooi voorbeeld van. “Ik wist nog niet direct wat te schilderen, maar ik kwam al snel op het idee om een meisje te schilderen wiens haren in vlammen veranderen”, zo legt Maga uit. “De slang die in zijn eigen staart bijt voegde ik toe, omdat die in allerlei culturen symboliseert hoe dingen in cyclussen gaan, het begin en het einde van dingen. En het concept van transformatie, omdat ze vervellen. Ik teken vaak slangen; ik houd van al die symboliek.”
Vervolgens vloeide er nog meer symboliek uit voort, die de HOF in Rotterdam direct met haar thuishaven Barcelona verbindt. “Ik voegde het patroon met de rozen op haar kleding toe zonder specifieke gedachte, want ik wil dingen ook niet teveel overdenken. Maar toen herinnerde ik me wat er allemaal in Barcelona aan de hand is, met de rellen en protesten, en mensen die verandering eisen.”
Barcelona is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië. Een recente verkiezing voor onafhankelijkheid van Spanje werd door de regering niet erkend en hardhandig neergeslagen. Maga ziet er een parallel in met het verleden: “In de vorige eeuw waren er ook veel stakingen en dat soort ongeregeldheden, wat Barcelona de bijnaam ‘Rosa de Fuego’ [Roos van Vuur] opleverde. Ik plaatste de rozen in haar haar, omdat ik het vuur daar al had. Zo kon ik alle symboliek in het beeld uiteindelijk met elkaar verbinden.”