Kunstenaar Dopie brengt al jaren zijn creaties naar muren, treinen enzovoort, maar binnenkort ook naar je boekenkast. Op 4 februari presenteert hij zijn eerste boek getiteld Bringing Colour To The Streets in Amsterdam. Wij spraken kort over het idee achter het boek en wat je kunt verwachten van de presentatie. Hij gunde ons tevens een sneak peek van het 96 pagina’s tellende naslagwerk, en wie zijn wij om die niet met jullie te delen?
Je hebt al veel straatbeelden opgeleukt met kleurrijke en realistische schilderingen. Waarom was het volgens jou juist nu tijd voor Bringing Colour To The Streets, een boek van en over het werk van Dopie?
“Ik ben nu op het punt beland dat mijn stijl de kant op gaat die ik altijd voor ogen heb gehad. Het boek is een terugblik op de vroege ontwikkeling van die stijl. Het hele project is eigenlijk begonnen als een portfolio voor klanten, maar omdat anderen ook interesse toonden in het boek heb ik ervoor gekozen het uit te brengen.”
Hoe zou je die stijl omschrijven?
“Realisme met de rauwheid van graffiti.”
Waar komt je voorliefde voor dieren vandaan?
“Dieren zijn het ideale onderwerp, omdat je er oneindig mee kunt variëren. De ene keer is het een vacht, dan weer veren of schubben… die verschillende structuren goed nabootsen is een uitdaging.”
Je maakt zowel letterlijk straatkunst als kunst op canvas et cetera. Wat vind je het leukst om te doen en waarom?
“Muren hebben nog altijd mijn voorkeur. Street art hoort natuurlijk in de eerste plaats thuis op straat! Met canvas heb je wel het voordeel dat je niet afhankelijk bent van het weer, en je kunt er zoveel tijd voor nemen als je nodig hebt.”
Er zijn de laatste tijd verschillende boeken over street art verschenen. Waarin verschilt de jouwe met de rest?
”Mijn boek is in tegenstelling tot veel street art boeken geen samenvatting van mijn hele carrière, maar geeft alleen de ontwikkeling van de laatste drie jaar weer. Hoewel mijn werk meer omvat dan alleen de gekleurde dieren, vind ik de nog steeds gaande ontwikkeling van dit aspect van mijn werk interessant om te laten zien.”
Waarom heb je juist voor die tijdspanne van de laatste drie jaar gekozen en wat zijn voor jou de tofste projecten geweest?
”Ik heb de laatste jaren een hoop mooie kansen gekregen. Ik had vorig jaar de ambitie een grote gevel in het buitenland te doen en dat is gelukt in Stockholm, samen met Klaas Lageweg. De octopus op het schip in Rotterdam was natuurlijk ook een unieke ervaring.”
Wat kunnen we verwachten van het boek?
”Het is een compact boek met hoge kwaliteit foto’s. Weinig tekst, omdat ik hoop dat de afbeeldingen voor zich spreken.”
Ok, en wat kunnen bezoekers van de release in Amsterdam op 4 februari tijdens de ASA GO Show?
”Je hebt daar de mogelijkheid om als eerste het boek te bekijken en te kopen. Er is maar een kleine oplage beschikbaar voor verkoop.”
Wat vind je ervan dat street art in Nederlandse steden steeds meer wordt geaccepteerd net als in andere grote Europese steden?
”Tof, natuurlijk! Artiesten krijgen de kans om meer en grotere projecten te realiseren en kunnen zich zo verder ontwikkelen.”
Wat kunnen we dit jaar, naast het boek, nog meer verwachten? Concrete projecten waarmee je bezig bent?
”Dit jaar zal er een solo-expositie van mijn werk plaatsvinden in Amsterdam. Daarnaast is het de bedoeling om samen met Arnhem Art drie grote gevels in Arnhem in mijn eigen stijl te kunnen doen. Zo willen we ook in Arnhem street art een podium geven.”