Er is veel dat bevrijd moet worden in de drie verses van Benjamin Fro’s track Liberation. De Amsterdamse rapper met filosofische inslag spit over de staat van de huidige popcultuur, die in zijn ogen vaak een rebels beeld opwerpt maar eigenlijk de wereld verstikt door de boel teveel te versimpelen. Daarvan moet men zichzelf bevrijden, wat weer mooi inhaakt op het introspectieve thema van de tweede verse, waarin hij worstelt met het vinden van zijn eigen artistieke stem: “I feel strangled under the pressure of my freedom / So many voices in my head but I don’t think I need ‘em”.
In de derde verse opent hij zijn vizier op het fenomeen social media. “Who are the people that you’re ’posed to be close to? / Are the folks that like your post really the people that know you?”, vraagt hij zich af. Opnieuw iets dat mensen in eerste instantie meer mogelijkheden tot contact en expressie geeft, maar ze inmiddels ook onder druk zet en zich meer zorgen laat maken om algoritmes en virtuele duimpjes dan echte, menselijke relaties.
Trappy ratelende drums wisselen ondertussen een ijskoude synth af die zowel de druk als de vervreemdende emoties beschreven in de tekst onderstreept. De sound heeft meer gemeen met grime dan boombap, terwijl de lyrics op hun beurt juist weer associates met intellectuele rappers van midden tot eind jaren ’90 oproepen.
De laatste bevrijding in de video van Liberation, is die van het verwachtingspatroon dat een clip oproept. De video lijkt een omkering van 2Pac’s destijds spraakmakende en opvallende video bij ‘Holla If You Hear Me’, waarin het jongetje dat de hoofdrol speelde uiteindelijk een meisje bleek te zijn, en zo effectief speelde met het verwachtingspatroon van de kijker, door je na te laten denken over waar die verwachting nu eigenlijk precies vandaan kwam.
In Liberation wordt dat omgedraaid, door een assertieve dame (Rose Sarpong) de door een man gespitte track te laten playbacken. Fro zelf speelt ondertussen een nauwelijks waarneembare achtergrondrol die slechts sporadisch in flarden onthuld wordt. Wat het punt daarvan is? Dat je er zelf over nadenkt. Dat gaan we hier dus niet voor je voorkauwen.
Klik play voor die “Liberation of the mind.”