Dat wij een groot voorstander van kunst in de buitenlucht zijn is geen geheim. De waarde daarvan is in het huidig tijdperk inmiddels wel dubbel en dwars bewezen, dus het lijkt ons een prachtig moment om de nieuwste update van de Rewriters-app te presenteren. Die voert je nog altijd langs de mooiste en interessantste street art van de stad in verschillende routes, en geeft je daar achterliggende context, verhalen en informatie over de makers bij. En dit keer is er zelfs een hele nieuwe wijk bij gekomen: het Oude Noorden!
De Delfshaven-, Centrum- en Oude Westen-routes zijn bijgewerkt, net als de Southside Writers-verzameling van interessante spots verspreid over Rotterdam Zuid. Allemaal bevatten ze nieuwe werken die absoluut niet ontbreken mogen. Zo hebben wij met kippenvel op de Kruiskade gestaan bij het werk dat Telmo Miel ter ere van Feis maakte, schilderde Bier en Brood een bijzonder drieluik in het hart van de stad, en heb je misschien al iets gehoord over een portret van de man die je net als een afu sensi niet breken kan door Tymon de Laat.
Heb je problemen met het updaten van bestaande routes, het downloaden van nieuwe routes of reageert de Rewriters app bij jou niet zoals het zou horen? Verwijder deze dan van je telefoon en installeer de app opnieuw via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen). Als je de app via je account daar al eens hebt gedownload kost dit je nooit geld. Eens gekocht blijft gekocht, ook als je de app verwijdert en opnieuw installeert.
Het grootste onderdeel van deze update is Noord, dat van een plukje van vier interessante murals naar een volwaardige route met maar liefst tien publieke werken is gegaan. Tijdens een wandeling door het Oude Noorden vind je bovendien vele bijzondere, kleinschalige winkels van zelfstandige ondernemers, zoals Mr. Serious, een Rotterdams merk in tassen, rugzakken en accessoires en allerlei aan graffiti verwante zaken. En er zijn natuurlijk een aantal mooie stukken straatkunst te vinden.
Een portret van de legendarische voetballer Coen Moulijn bijvoorbeeld, in de straat waarin hij opgroeide. Maar ook een groots werk over bijen door Nina Valkhoff, Tymon de Laat zijn geliefde werk ‘Madre Tierra’ en een samenwerking tussen de Spaanse Sebas Velasco en het Rotterdamse duo Telmo Miel. Daarnaast leiden we je nog naar verschillende verborgen juweeltjes van Lastplak en vrienden, dus op naar Noord!
In totaal voegen we maar liefst vijftien werken verspreid over heel de stad aan de app toe met deze update. Maar er is één mural die we nog even bijzonder uit willen lichten, omdat deze een speciale plek in ons hart heeft.
Op 25 januari 2021 begonnen Telmo Pieper en Miel Krutzmann, beter bekend als kunstenaarsduo Telmo Miel, aan het beladen portret van een man wiens leven gevierd moest worden. Het was op die dag dat de man geboren als Faisal Mssyeh, maar die bij heel Rotterdam en de rest van Nederland bekend zou worden als de rapper ‘Feis’, 35 jaar zou zijn geworden. Die leeftijd mocht hij uiteindelijk niet halen. Op de vroege ochtend van 1 januari 2019 probeerde Feis een ruzie te sussen bij een nieuwjaarsfeest. Het werd hem door een pistoolschot fataal.
In de jaren daarvoor was Feis uitgegroeid tot icoon van de Rotterdamse hiphop. Het grondwerk voor een generatie rappers die uiteindelijk de hitlijsten zouden domineren, werd immers gelegd door mensen zoals hij, onvermoeibaar mixtapes en freestyles uitbrengend die tot klassiekers op de straten uit zouden groeien. Dankzij zijn heerlijk rauwe stem en het vermogen om zijn leven binnen en buiten de straten met even veel bravoure als bewonderenswaardige kwetsbaarheid te delen, klom Feis op uit de marges van de muziekindustrie. Toen hij in 2014 met Gebouwd Voor Dit zijn eerste plaat uitbracht die op professionele distributie rekenen kon, verkocht hij deze echter nog steeds eerst aan fans op straat, voordat het in de platenzaken terecht kwam. Niet omdat het nodig was, maar om dicht bij zijn mensen te blijven staan.
“De dienstbaarheid die Feis getoond heeft naar familie, vrienden maar ook zijn stad verdient een zichtbare plek”, aldus een gezamenlijk statement dat de vrienden en familie van Feis naar buiten brachten, nadat zij dit in samenwerking met stichting Cretopia Rotterdam wisten te realiseren. “Hij was een jongen van de straat maar vooral iemand die hoop bracht naar een plek waar dat grotendeels verloren was gegaan. Zijn tragische dood dient omgebogen te worden en zijn herinnering dient te allen tijden in leven gehouden te worden.”
Als je de app al aangeschaft hebt (€1,09 voor iOS toestellen en €0,99 voor Android), heb je wellicht al gezien dat er nog veel meer werken in de update te vinden zijn. Je kunt de update gratis binnenhalen door op het openingsscherm de ‘Update route’-knop linksboven aan te tikken. Alle nieuwe muren worden dan direct in de betreffende route opgenomen. Mocht je onverwachts toch technische problemen ervaren, adviseren we je de app te verwijderen en opnieuw te downloaden. De aanschafprijs hoef je daarvoor niet opnieuw te betalen.
Meer info? Download de Rewriters app via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen). Toekomstige updates blijven gratis.