Skateboutique Noble Goods Co. in Utrecht is (even) niet meer, maar zwaait spectaculair af met behulp KBTR. Voor de vier uur durende pop-up expo van afgelopen vrijdag trashte de mysterieuze street artist het pand van onder tot boven.
“Is het eigenlijk bekend wie hij is?”, vraagt een dame aan Marc-Anthony Westmaas, eigenaar van de Utrechtse skateboutique Noble Goods Co. “Nee? Het is eigenlijk een soort Nederlandse Banksy!”, reageert ze verrukt. Qua mysterie heeft ze daarmee zeker een punt, maar de grote man uit Bristol kan qua stijl niet veel verder van de kabouter uit Utrecht af staan.
Waar de Brit stencils is gaan gebruiken omdat freehand graffiti hem teveel tijd kostte, en resultaten opleverde waar hij zelden tevreden over was, is het Nederlandse fenomeen juist een grootmeester in het tekenen met de spuitbus. In eindeloze variaties en situaties tekent KBTR (spreek uit als ‘kabouter’) nu al jarenlang hetzelfde karakter, waarvan hij de basis in twee tot drie lijnen vliegensvlug uit de losse hand neerzetten kan. Wollige baard, spitse puntmuts, en voila: de kabouter is onmiskenbaar daar. En in het pand aan de Utrechtse Hardebollenstraat, waar tot voor kort skateshop Noble Goods te vinden was, is vrijwel geen centimeter over waar de spuitbus van zijn geestelijk vader niet geweest is.
“Hij staat op het plafond, muren, alles”, stelt Westmaas tevreden vast. “Ik zei ‘Je mag doen wat je wilt in de winkel. Het is een leeg canvas.’” Zijn winkel huisde hier in het Utrechtse centrum lange tijd als maatregel tegen leegstand, maar nu er andere plannen voor het pand zijn, moet hij de Hardebollenstraat noodgedwongen verlaten. “Ik dacht ‘ik ga niet weg zonder een bang’”, zo legt hij uit. “Het stond al langer op de planning dat we een samenwerking zouden doen, dus ik dacht laten we dat ding nu doen!”
De fascinatie met KBTR begon voor Westmaas toen hij 15 jaar geleden vanuit Curacao naar Utrecht verhuisde om er te studeren. “Ik kwam net in aanraking met de trein pakken en zo, en je wist nog niet waar je was. Ik gebruikte het altijd als herkenningspunt: ‘oké, als ik veel kabouters zie, dan weet ik dat ik weer in Utrecht ben.’” Ook op de yard waar hij ging skaten zag hij overal kabouters. “Via via ben ik met hem in contact gekomen. Hij is bezig in zijn scene, ik ben bezig in mijn scene, en het leek me logisch om met elkaar iets tofs neer te zetten voor Utrecht.”
Ondertussen stroomt het publiek toe, en genieten ze van een stevig gehopt biertje van brouwerij vandeStreek; nog zo’n Utrechts fenomeen. Fuck The Police van J.Dilla klapt uit de speakers, en de paar vierkante meter van de skateshop zijn vrijwel onherkenbaar getransformeerd tot een imposante pop-up expo, die slechts vier uur duren gaat. Er zijn skateboard decks geschilderd, en alle muren zijn voorzien van flinke pieces met talloze kabouters erin. Op de muren zijn langwerpige strips geplakt (skateboard griptape), en precies daarop wandelen, klauteren en hangen de kabouters tussen de letters door.
Die stukken griptape zullen aan het einde van de avond van de muur getrokken worden, en fans kunnen aangeven welke ervan ze eventueel willen kopen. Bijna de helft is al verkocht wanneer de expo nog geen uur onderweg is. Het mag duidelijk zijn dat kabouter anoniem is, maar niet onbekend.
“Wat hij doet, zijn mysterieuze manieren, dat is gewoon dope”, zegt Westmaas, die blij is dat hij dit voor de stad heeft kunnen doen. “Ik verbind KBTR altijd met Utrecht; als je aan Utrecht denkt, denk je aan KBTR.” Als de enthousiaste overbuurvrouw vraagt of hij inmiddels ook weet wie KBTR is, houdt de Noble Goods-eigenaar het geheim wijselijk intact: “Ik heb hem niet gezien. Alleen op de muur!”
Wil je weten waar en wanneer Noble Goods Co. in Utrecht heropent, houd hun website en Instagram in de gaten. Wil je KBTR spotten, houd dan gewoon je ogen open; hij is overal. En natuurlijk vooral in Utrecht.