Ik kan mij de aankondiging van het eerste Nederhopfestival op 2 april in het geboortejaar van HIJS nog goed herinneren. Inmiddels was ik al kriskras door het land gereisd voor diverse nederhop- en hiphopavonden, maar in Hoofddorp was ik nog nooit geweest. De eerste editie was een goede mix tussen opkomende acts en de meer gevestigde namen van die tijd. Het was een heerlijke dag met veel zon én het was Goede Vrijdag, wat zoveel betekende als een vrije dag dus de perfecte gelegenheid voor een festival. Nou is Hoofddorp al niet echt de best bereikbare stad van Nederland, maar de locatie van het festival maakte het er niet gemakkelijker op. Dat de locatie een oude hoeve was met aan de buitenkant veel graffiti deed de ongemakkelijke reis snel vergeten. Het programma begon met diverse lokale acts waaronder Neuk! (te horen op de verzamelaar De Posse deel 2) en ProFat (De Posse deel 4) waarbij De Hoeve langzaam maar zeker vol liep. Voor mensen die de eerder genoemde acts niet kennen, je kunt ze het beste omschrijven als hardcore (nee, geen gabber maar snoeiharde gitaren) met een rapper als voorman. Met dit soort muziek weet je dat een moshpit niet ver weg is en laat dat nou net iets zijn wat ik altijd wel kan waarderen. Bij een van de eerste moshpits die dag in Hoofddorp sprong ik zo gretig in het beukende publiek dat mijn enkel dubbelklapte en ik de rest van de dag op een stoel heb gezeten. Ondanks deze lompe actie werd het een gedenkwaardige dag met o.a. shows van Osdorp Posse, Onderhonden, White Wolf en II-Zwaard uit België. Dit was zonder twijfel een evenement om ieder jaar naar uit te kijken, mede ook omdat het aanbod gering was.
Nederlandse hiphop ontwikkelt zich daarna vliegensvlug en de naam van het festival verandert in Ondergronds Verbond, want van alleen nederhop is allang geen sprake meer getuige ook de programmering van Opgezwolle in 2002 en VSOP in 2003. Niet alleen de naam verandert, ook de locatie wordt aangepast wanneer De Hoeve verdwijnt. Vanaf dat moment vormt het splinternieuwe podium Duycker het decor voor Ondergronds Verbond. Het festival verdwijnt na 2003, maar onlangs kwam de mededeling dat het festival terugkeert op 29 maart aanstaande.
Ik nam contact op met medeorganisator Jouri Kattenberg en de onderstaande Q&A is het resultaat.
Hoe ben je op het idee gekomen om het Nederhopfestival te organiseren?
“Het idee is zo ongeveer ontstaan in 1998. Daniel Resoort en ik waren allebei grote nederhopfans en in die tijd was er nog niet zoiets als een festival met enkel nederhop. Het leek ons gewoon vet om dat dan maar te gaan organiseren. In dat jaar had de gemeente Haarlemmermeer toevallig ook een ideeën-pot waarmee je subsidie kon krijgen. Nadat wij geld van de gemeente hadden gekregen, gingen wij, in samenwerking met Stichting Artquake, aan de slag.”
Er is toen gekozen voor De Hoeve in Hoofddorp. Hoe dat zo?
“De Hoeve was een plek waar Daniel en ik sowieso al vaak aanwezig waren. Daarnaast was het ook de enige geschikte locatie in Hoofddorp. Alles kon en mocht en de feesten daar zijn legendarisch geweest.”
Wat was de doelstelling toen en wat is de doelstelling nu, anno 2014?
“Toen was het voor ons in eerste instantie gewoon de bedoeling om een vet festival neer te zetten met daarbij onze favoriete artiesten. Later zijn we ons ook meer gaan toeleggen op onbekender talent. Nu is het in eerste instantie de bedoeling om te laten zien dat we terug zijn en gelijk weer met een vet festival komen.”
Het festival is na een aantal jaren veranderd in Ondergronds Verbond en is ook verhuisd van locatie. Wat waren hier de belangrijkste redenen voor?
“Wij zijn ergens in de loop van de jaren op de naam Ondergronds Verbond gekomen voor onze festivals. Bij de eerste editie in 1999 gingen wij er eigenlijk nog vanuit dat het eenmalig zou zijn. Op dat moment dekte ‘nederhopfestival’ de lading. Daarna wilden wij toch op zoek naar een echte naam voor de festivals, dit is dus Ondergronds Verbond geworden. De reden dat we nu in een andere locatie zitten, is omdat De Hoeve helaas door de gemeente tegen de vlakte is gewerkt. Verder vinden wij de Duycker een geschikte locatie omdat het dicht bij de roots van het Ondergronds Verbond ligt. Ook komt het goed uit dat de locatie vele malen beter bereikbaar is dan De Hoeve.”
Dit jaar is er weer een nieuwe editie, verklaar de keuze voor de programmering?
“Omdat dit de reünie-editie is, hebben wij gekozen om veel artiesten te betrekken die in het verleden al bij ons hebben opgetreden. De Onderhonden, ABN, Engel en de breakdancers van Turn it Loose hebben wij om deze reden ook als eerste benaderd. De rest van de line-up is verder opgevuld met acts die wij zelf bij Ondergronds Verbond vinden passen. Vooral de tips van mensen die dichtbij ons staan, de sociale media en het veelvuldig bezoeken van diverse hiphopconcerten, heeft bijgedragen aan de totstandkoming van onze programmering.”
Wat is jullie doelstelling voor de lange termijn?
“Na het festival starten wij met maandelijkse hiphopavonden in een intieme setting, komt er een Ondergronds Verbond ‘On Tour’ en liggen de plannen voor de volgende editie van het festival alweer op de tekentafel.”
Op 29 maart treden onder meer Onderhonden, Engel & Just, Risskant & Skenkie, De Nuance en NUL7NEGEN op tijdens Ondergronds Verbond: De Reünie in Podium Duycker in Hoofddorp. Alle info check je via deze link.