De vorige grote update van de Rewriters app ligt alweer even achter ons, en in de tussentijd is er weer allerlei moois in Rotterdam verschenen. Hieronder lichten we alvast drie highlights van deze stevige update voor je uit, maar verspreid over de verschillende routes vind je vanaf nu ook nog werken van Natalia Rak, Simon Schrikker, Tymon de Laat, Monkidoe (Robert Rost en Lennaert Koorman), Joram Roukes, Ox-Alien, Doodkonijn, Serge Kortenbroek, Juan Barco, Thijs Lansbergen, Marloes de Kiewit, Nils, MSC Crew, Lastplak & Friends en DILK. Ze staan stuk voor stuk te shinen in de Rotterdamse zomerzon, en zijn vanaf nu te vinden met de gratis Rewriters app als je gids!
In 1971 besloot een rijke bewoner van de wijk Cool zijn enorme privétuin open te stellen voor de rest van de buurt, en droeg het eigenaarschap over aan de gemeente. Kinderen spelen er naar hartelust en een groep vrijwilligers die er rondom wonen, verzorgen en beheren wat sindsdien de Eendrachtstuin heet. Zij houden de hekken van 08:00 uur ’s ochtends tot 18:00 uur ’s avonds geopend, zodat iedereen van dit verborgen juweel midden in het centrum genieten kan. En wie er op zomeravonden langskomt, zal merken dat dit groene hart vaak zelfs nog wat langer voor vermaak zorgt.
Bij buurtbewoners ontstond het idee om ter ere van het 50-jarig jubileum van deze gezamenlijke aanpak in 2021, een grote blinde muur in de tuin te verfraaien met een muurschildering. Via CBK Rotterdam kwamen zij in contact met Floor Milou Smit (alias Floor Vloer). Op basis van gesprekken met omwonenden creëerde Floor een aantal ontwerpen, waarvan de geabstraheerde bloemen uiteindelijk de favoriet bleken. Met assistentie van Anne Engelbarts schilderde Floor dit florale stilleven in enorme, egale kleurvlakken. De versimpelde weergave is typerend voor het werk van Smit, en maakt dat de schildering een interessante dialoog aangaat met de meer gedetailleerde schaduwen die de levende bomen en planten eromheen gedurende de dag op de muur werpen.
Lange tijd stond Luuk Bode bekend om zijn figuratief werk, met dikke lijnen in een stijl die tegelijk cartoony en sterk iconografisch is. Daarin is een duidelijke invloed van straat- en popcultuur waarneembaar. Dat die invloed volledig wederkerig is, blijkt onder meer uit de vele strips die hij tekende voor diverse magazines, en de albumhoezen en merchandising die hij ontwierp voor bands als Golden Earring. In recente jaren is zijn werk abstracter geworden, zoals ‘stroke3037’ aan het Koningsveldeplein laat zien. In het gebouw waarop Bode het in 2021 aanbracht, huizen de ateliers van diverse kunstenaars. Om zowel de dynamiek van het plein, waarop veel kinderen spelen, als de identiteit van het pand te verbeelden, maakte Bode een ontwerp waarin verschillende soorten penseelstreken samenkomen. Als geheel lijkt hij het beeld een opwaartse beweging te geven, waarmee groei gesuggereerd wordt; artistieke groei, maar ook de ontwikkeling van de spelende kinderen en het ontluikende groen waartussen zij te vinden zijn.
Naast het werk van Bode zijn er op het pand ook diverse keramieken hoofden te vinden. De ‘Gargouilles van het Koningsveldeplein’ zijn een creatie van ruimtelijk kunstenaar Diederik Klomberg. Hij liet zich inspireren door de monsterlijke waterspuwers die vaak op omvangrijke bouwwerken in een gotische stijl te vinden zijn. Klomberg maakte er alleen geen monsters, maar afgietsels van bestaande personen van. Wanneer het regent spuwen zij water uit verschillende openingen in hun gezicht. Daarmee benadrukt hij het belang van water voor het menselijk lichaam, en herinnert de kunstenaar ons in tijden van klimaatverandering, droogteperiodes en watertekorten eraan, uit hoeveel ervan we zelf eigenlijk bestaan.
Het Helderheidsplein is vernoemd naar de Rotterdamse rapper HELDERHEID, wiens naam een acroniem voor de zin “Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer Dwaasheid” vormde. De rapper, geboren als Breyten Muskiet, was één van de leden van de formatie Tuigcommissie en werd in heel de Nederlandse hiphopwereld geroemd vanwege de manier waarop hij zijn maatschappelijk betrokken teksten en poëtische inslag combineerde met een authentieke uitdrukking van straatcultuur. In 2004 overleed hij op 25-jarige leeftijd onverwachts in zijn slaap. De vele jongeren, vrienden en collega’s die hij tijdens zijn korte leven geïnspireerd had, namen daarop al snel het initiatief het sportveld in hun wijk te vernoemen naar hem.
Een jaar nadat in 2007 het sportveld officieel omgedoopt werd in het Helderheidsplein, werd ook de eerste Helderheidbokaal er uitgereikt. Rappers strijden jaarlijks om deze trofee in een talentenjacht waarmee zij dezelfde positieve waarden als Helderheid uit willen dragen. In datzelfde jaar werd ook het monument ter ere van Helderheid onthuld: beeldend kunstenaar Micha Prinsen en ontwerper Lloyd Muskiet bedachten een roestvrijstalen zuil van vier meter hoog, met patronen geïnspireerd door Surinaams houtsnijwerk. Het Helderheidsplein was ook daarvoor al een kernpunt in de lokale kunst en cultuur, mede dankzij de vele, regelmatig wisselende schilderingen op de lange muur langs het sportveld. Het betreft hier echter geen Hall Of Fame, maar een plek waarop verschillende activiteiten onder aansturing van lokale graffitischrijver SURCH plaatsvinden.
De Rewriters app leid je langs nog veel meer moois in verschillende wijken van Rotterdam. Je kunt deze gratis downloaden op iOS en Android toestellen. Als je de app eerder al geïnstalleerd hebt, kun je de bestaande routes updaten door in het openingsscherm de ‘Update route’-knop linksboven in een route aan te tikken. Alle nieuwe muren worden dan direct in de betreffende route opgenomen. Mocht je onverwachts toch technische problemen ervaren, adviseren we je de app te verwijderen en opnieuw te downloaden.
Meer info? Download de Rewriters app via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen).