Groningen en Rotterdam kennen een bijzondere gezamelijke graffiti geschiedenis; Groninger museumdirecteur Frans Haks pionierde in 1983/84 samen met Wim Beeren (directeur Boijmans van Beuningen) in het tentoonstellen van graffiti werken uit New York. Eerst in 1983 in Rotterdam, daarna in 1984 in Groningen. Kladmuur Hangout stond in mei 2021 met 3 afleveringen stil bij de geschiedenis van graffiti in Rotterdam. In serie 2 hoor je het Groninger verhaal. In aflevering drie: tags tussen vier museummuren?
Via de Amsterdamse galeriehouder Yaki Kornblit kwam Frans Haks (directeur van het Groninger Museum tussen 1978 en 1995) met graffiti in aanraking. Hij zag bij de energieke en creatieve New Yorkse subway-kunstenaars een mentaliteit die hij interessant vond. In een samenwerking met museum Boijmans Van Beuningen kwam in 1983 de eerste museale graffiti-tentoonstelling in Nederland tot stand.
De expositie ‘Graffiti, Tien Writers uit New York’ was een primeur, nooit eerder was graffiti in een museum vertoond. Door graffiti het museum binnen te halen, provoceerde Haks de gevestigde orde die geschokt was dat ongeschoolde straatjeugd – werkend met ‘inferieure’ spuitverf en die de handtekening centraal stelden – in een prestigieus instituut als een museum hun werk konden tonen. Het was vloeken in de kerk om graffiti als vernieuwende kunstvorm te zien en Haks genoot van deze ophef.
In deze derde episode van Kladmuur Hangout hoor je: Steven Kolsteren, QUIK en SLONZ. Streamen doe je hieronder:
Over Stichting Kladmuur:
Stichting Kladmuur verzamelt en archiveert versnipperde, verweesde en bedreigde bronnen (verhalen, informatie en beeldarchieven) vanuit verschillende subculturen en geeft deze een podium.
CREDITS
Podcast Kladmuur Hangout Serie 2
Voice: Roelie Vuitton
Beats: Slimmah Sound
Productie: Ode Podcast i.s.m. Kladmuur
Distributie: Hiphop In Je Smoel