Hiphop in Tilburg is de laatste jaren aan een steeds grotere opmars bezig. Een van de jongens uit de textielstad die steeds harder aan de deur klopt is Wakeem. Hij stond al eerder op WOO HAH! en Mundial en aan het begin van dit jaar bracht hij zijn ANFU EP uit, in maart gevolgd door zijn 5011 EP. En nu is met Cozy Boy zijn derde EP in krap een half jaar een feit. We reisden af naar 013 om hem te spreken over deze EP’s, de Tilburgse sound en nog veel meer.
Tilburg is tegenwoordig een broedplaats van talent. De Hall of Fame is een plek waar veel Tilburgse artiesten hun eerste muzikale optredens hebben, zo ook Wakeem. Hij deed een aantal jaar geleden mee aan het Talent Meets Talent traject van To The Max Entertainment. Dit leidde uiteindelijk tot zijn optreden, samen met T.Dutty, op het Tilburgse hiphopfestival WOO HAH!.
“WOO HAH! vond ik wel echt het vetste optreden dat ik tot nu toe heb gedaan”, vertelt Wakeem. “Dat heeft namelijk wel als impuls gewerkt om mij te krijgen waar ik nu ben en waar ik misschien nog een keer naartoe ga in de toekomst. We konden toen echt proeven hoe het was om voor zo’n groot publiek te staan. Het liet ons ook zien dat als je heel erg je best doet je gewoon daar terecht kan komen en misschien zelfs op een nog groter podium. Je kon daar ook met artiesten praten die al in de game zaten en gewoon met ze chillen. Dat je dat allemaal kon meemaken, als jongen die toen pas zes maanden serieus met muziek bezig was, dan is dat natuurlijk echt een boost.
Twee andere Tilburgse artiesten die ook meededen aan dit traject zijn Kringili & Alex Megas. Zij zijn tevens lid van hetzelfde collectief als Wakeem, Hidden Village. Over een mogelijk Hidden Village-project is Wakeem heel duidelijk. “Wanneer het universum ons bij elkaar brengt en alles op zijn plek valt, dan gaan we dat doen. Je moet niks forceren. Met muziek moet je dat sowieso nooit doen. Je moet dingen gewoon laten gebeuren en dan komt het goed. Iedereen doet nu ook gewoon zijn eigen ding. Kringili & Alex Megas staan dit jaar weer op Woo-Hah, Yung Amadeus zit nu op Curaçao en hij is dj voor Gers Pardoel. ATLouis heeft veel beats gemaakt voor bijvoorbeeld Sevn Alias en Zack Ink. Hidden Village is dan ook veel meer dan alleen dan Kringili & Alex Megas of Wakeem. Iedereen heeft stappen gemaakt en iedereen is bezig om zichzelf te ontwikkelen. Wanneer wij vinden dat wij zover ontwikkeld zijn dat we echt iets kunnen brengen wat heel Nederland omver kan blazen, dan komen we waarschijnlijk wel weer terug samen.”
Het succes van de andere Hidden Village-members gebruikt Wakeem niet als spiegel. “Wat anderen doen is prima voor hen, maar zal niet altijd werken voor mij en vice versa. Daar gaat ook mijn nieuwe EP Cozy Boy over: Het feit dat ik mij nu comfortabel voel als rapper en artiest. Ik ben niet meer bang om dingen te proberen die sommige mensen misschien wack vinden of wat dan ook. Muziek is iets heel onzekers, natuurlijk, ook al maak je het vaak voor jezelf. Je zal je altijd wel af blijven vragen: Wat vindt een ander ervan? Ik ben nu op een punt dat als ik iets hard vind ik het ook gewoon uitbreng. Mijn advies is dan ook: Doe het vooral op jouw manier, je hoeft niet zoals iedereen te zijn.”
“Tuurlijk gebeuren daar dingen die niet horen, maar dat gebeurt overal wel. Zodra het uit Noord komt, dan wordt het gek uitvergroot.”
Zijn manier van muziek maken heeft Wakeem echter nog niet helemaal gevonden. “Ik heb nog niet echt een eigen muziekstijl. Nu ben ik vooral aan het experimenteren met veel verschillende dingen en kijken wat tof klinkt. Aan het eind van de dag is het gewoon muziek.”
De 5011 EP die laatst uitkwam betekende een nieuw hoofdstuk in de sound van Wakeem. Dit keer zocht hij in zijn eigen wijk naar inspiratie. “Met die EP wou ik echt laten zien dat mijn wijk de plek is die mij heeft gevormd”, vertelt Wakeem. “Die ontwikkelingen hoor je ook meerdere keren terug op de EP. Zoals de keuze tussen zwart- of wit geld, maar ook observaties van hoe de wijk wordt omschreven in de media. Wat naar mijn idee een verkeerd beeld is. Tuurlijk gebeuren daar dingen die niet horen, maar dat gebeurt overal wel. Zodra het uit Noord komt, dan wordt het gek uitvergroot, terwijl het best wel meevalt. De media doen het voorkomen alsof het een ruige wijk is, maar ikzelf zie dat niet zo. Daarom wou ik met deze EP ook echt laten zien waar ik vandaan kom en wat mij gevormd heeft.”
Naar eigen zeggen had Wakeem niet heel veel verwachtingen voor de 5011 EP en is hij veel beter ontvangen dan hij had verwacht. “Met 5011 wou ik zoveel mogelijk aandacht genereren en kijken wie er nou eigenlijk naar mij luistert. Dat het project zo goed is ontvangen was wel echt een verassing. Wat mij ook echt goed deed was dat ook mensen buiten Tilburg echt geïnteresseerd waren. Op een gegeven moment kreeg ik ook berichtjes uit Duitsland en Engeland en die vinden het ook hard. Dat voelt wel echt fijn. Met Cozy Boy wil ik op diezelfde voet doorgaan en een hedendaags geluid naar voren brengen, maar dan op mijn manier. Dat is ook het voordeel aan Tilburg. Het heeft niet echt een sound en daarom zijn mensen hier bereid om andere dingen te proberen. Het is anders dan wat er al in de game zit, er zit gewoon superveel diversiteit in. Dat zie je ook terug op Cozy Boy. Geen een track is hetzelfde.”
Met drie uitgebrachte EP’s in een half jaar heeft hij nog maar het topje van de ijsberg laten zien. Voorlopig is hij ook niet van plan om te stoppen. “Ik ga na Cozy Boynatuurlijk nog steeds muziek uitbrengen. Waarschijnlijk genoeg voor een tijdje, maar de belangrijkste datum nu is mijn releaseparty.” Op de vraag of hij zich nu meer gaat focussen op optreden, antwoordt Wakeem stellig. “Ik heb andere doelen, die kan ik nu nog niet allemaal prijsgeven. Als je die doelen namelijk niet haalt, dan geef je mensen alleen maar meer redenen om te haten. Aan het eind van het jaar ga ik terugkijken op mijn doelen en dan mogen mensen het weten. Niet dat ik überhaupt heel veel geef om wat mensen denken over mij en mijn muziek. Ik maak namelijk muziek voor mijzelf. Het is zelftherapie.”