Ken je die mop van de podcast die opgenomen werd in de Rotterdamse bibliotheek?
Die werd niet opgenomen.
Bij aankomst in de Rotterdamse bibliotheek verbaasden we ons er nog over dat er maar één microfoon beschikbaar was, in plaats van de door het personeel van de bibliotheek bestelde vier stuks. Dat had achteraf een rode vlag moeten zijn. Het bleek lastig om met één microfoon van spreker naar spreker te hoppen, maar een levendig gesprek werd het desalniettemin.
Babette Broeren vertelde hoe zij aan het customizen van sneakers begon, en hoe ze van haar eerste schilderwerken op de schoenen van vrienden en familie YouTube-video’s maakte. Die werden zo goed bekeken dat het haar motiveerde er verder in te gaan, en in een paar jaar tijd groeide haar hobby uit tot Customs by BB, een bedrijf waarin inmiddels een groot deel van haar familie actief is. De voorbeelden van haar werk die ze meegenomen had, gingen gretig van hand tot hand in het publiek.
Ook sneakerhead Tim Beumers kwam ondanks een griepje uitgebreid en met plezier aan het woord. De mede-organisator van de beurs Sneakerness Rotterdam heeft door de jaren heen grofweg 250 paar schoenen verzameld, en als daar écht iets duurs bij moet komen, financiert hij dat door oude exemplaren ‘door te hosselen’.
Zijn verzameling is overigens klein bier bij die van Michiel van Dam, die als franchiser een filiaal van sneakerketen The Athlete’s Foot runt. “Is dit de voorraad van de winkel?”, vroeg zijn vader ooit eens. “Nee, pa”, antwoordde hij, “kijk maar, het is allemaal dezelfde maat.” Het waren de zijne. Alle 750 stuks. De mooiste dag in zijn leven als verzamelaar? Toen hij van zijn hobby kon gaan leven, en tegen zijn bazen in het leger zei “Ik kom morgen niet meer.”
Helaas, alleen de mensen die erbij waren konden luisteren (en meedoen) aan een gezellige conversatie, waarin gelachen werd en talloze tips, trucs en anekdotes uit het leven van hardcore sneakerheads langskwamen. Na afloop kwam het personeel van de bibliotheek met zweet op het voorhoofd naar ons toe. “Slecht nieuws”, kwam er met schaamrood op de kaken uit. Om redenen die zij ook niet begrepen, had het audiopersoneel dat ze ingehuurd hadden om de podcast op te nemen, de podcast niet opgenomen. Zucht.
Laten we maar lering trekken uit de woorden van Tim Beumers. “Het polyurethaan waar de zolen van gemaakt zijn, is niet gemaakt om oud te worden”, legde hij uit. De zolen vallen volgens hem na een jaar of vijftien consequent uit elkaar. “Er zit lucht in, het moet vering hebben. Die dingen zijn eigenlijk gemaakt om een half jaar op te sporten, en daarna weg te flikkeren.”
Die nuchtere houding zullen we ook maar toepassen op aflevering twee van onze podcast. HIJStakkies #2 was tof, ook al zullen alleen de mensen dat er live bij waren het ooit weten. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Kom vooral langs!
28 december nieuwe ronde, nieuwe kansen: Check hier het FB-event van de nieuwe editie van Hiphop In Je Bieb: Old skool & New talent. Kom vooral langs!