Het programma van Friday Night LIVE X Hiphop In Je Smoel op 17 januari is hier
Credits: HIJS-redactie
Start je weekend in de Kunsthal met Friday Night LIVE! Elke derde vrijdag van de maand kun je in de Kunsthal terecht voor bites & drinks, music & performances en bovenal een prikkelend en inspirerend programma met een flinke dosis kunst: alle tentoonstellingen zijn tot 22:00 uur open. Iedere editie heeft een andere Rotterdamse partner de touwtjes in handen. Op vrijdag 17 januari heeft Hiphop In Je Smoel het voor het zeggen. De tentoonstelling Thomas J Price. Matter of Place vormt de bron van inspiratie voor deze prikkelende avond vol optredens, dj-sets, unieke spoken word en good vibes. Van 17:00 tot 22:00 ben je welkom. De complete line-up is hieronder te vinden. Tickets koop je vooraf via deze link.
Brunzyn (LIVE)
Brunzyn is een artiest uit Vlaardingen (a.k.a. 3134) en tevens vicepresident van Albino Sports (Independent Label). Na al zijn hele leven hiphop te hebben geluisterd, rapt hij nu met relativerende teksten over blazende beats, waardoor Brunzyn het publiek altijd weer weet te verrassen. Hij bouwt echt een connectie op met de mensen, een man van ’t volk! Na het droppen van meerdere projecten als ‘B2’ en ‘Albino Sports Vol. 1’ in samenwerking met Joost, kan je verwachten dat hij tijdens zijn show niks meer heel zal laten. Wees klaar voor hoge energie, leuke dansjes en brekende moshpits…. Brunzyn!
Dashaeno (LIVE)
Dashaeno, geboren in Amsterdam Zuidoost en opgegroeid in Hoofddorp, brengt zijn eigen, unieke sound naar het podium. Met Black Acid maakte hij indruk in de Nederlandse hiphop-scene en inmiddels bewijst hij keer op keer zijn eigen plek als artiest. Na zijn EP ‘het komt wel goed, dat beloof ik…’ geeft hij met zijn nieuwe project ‘smeken staat ons beide niet’ een frisse draai aan Nederlandse muziek.
Zwarte Liefde (Turntablism)
Vinyl is terug… zoals het hoort! In een digitale wereld is het soms geweldig om terug te denken aan de vroege analoge dagen. Bij Zwarte Liefde vieren we onze liefde voor vinyl en zwarte muziek. Alle DJ’s draaien 100% vinyl en dat betekent authenticiteit en dat karakteristieke warme geluid. We gaan van scratchen naar smooth blends met een mix van hiphop, r&b, dancehall, soul, funk, disco en zelfs wat garage- of houseklassiekers.
Zwarte Liefde is geboren en getogen in Amsterdam en begon in 2017. Founding father Welly Ibrahim aka Welly Well, verzamelde oude vrienden (Rolando Morris) en ontmoette nieuwe vrienden (bijv. DNS, Chuckie) onderweg. Geëvolueerd van een idee tot een evenement en zelfs een collectief, draaien ze nu platen om de liefde te verspreiden. Handigheid heeft zijn charme, maar heeft ook een prijs. Voor de oude tijden kiezen deze jongens hun beste selectie en vullen hun verschrikkelijk zware kratten om elk podium te rocken.
Hustle Kidz
Justen Beer, breaker, en Moze Naél, spoken word artiest, maken deel uit van de legendarische Hustle Kidz. Samen verkennen zij de dieptes tussen dans en taal door hun kunstvormen te combineren. Justen’s bewegingen en Moze’s poëzie vullen elkaar aan, waarbij de stad hun canvas is. In hun performances brengen ze de straten tot leven en reizen zij door nacht en daglicht waarbij elke beweging en elk woord een verhaal vertelt. Justen en Moze nemen je mee op een route waarin de grenzen tussen taal en bodylanguage vervagen in een wereld van verwondering.
Generatiekloof? (podcast-opname met Romée Polanen, Adison Dos Reis Santos & Luan Buleshkaj)
Generatiekloof? is de nieuwe podcast van Hiphop In Je Smoel waarin het verleden en heden van de hiphopindustrie door de lens van een generatiekloof worden onderzocht. Elke aflevering brengt ervaren iconen en opkomende talenten samen in een tof gesprek over hun vakgebied. Van rappen tot dans, programmering, media en meer. Door persoonlijke verhalen en inzichten van de gasten, krijgen luisteraars een beeld van hoe werkwijzen en obstakels door de jaren heen zijn veranderd en waar de toekomst van hiphop mogelijk naartoe gaat. Deze opname wordt ingezoomd op de combinatie tussen hiphop en acteren. Romée Polanen en Adison Dos Reis Santos spelen sleutelrollen in grote series – respectievelijk Mocro Maffia en Santos -, hoe combineren zij dit met hun liefde voor muziek? Ze vertellen het aan presentator Luan Buleshkaj.
Feeble (Hiphop-film)
De expositie ‘Matter of Place’ van Thomas J Price verkent de relatie tussen identiteit, geschiedenis en de plaats in hedendaagse context. De film die Feeble laat zien op 17 januari sluit daarbij aan en presenteert hiphop als cultureel tijdsarchief: een kunstvorm die verhalen over identiteit, sociale strijd en verandering door de tijd laat zien. Net zoals Price zijn sculpturen ruimte en betekenis geeft binnen een bredere maatschappelijke context, laten de makers zien hoe hiphop zich heeft ontwikkeld tot de universele stem van de straat. Door het verleden te verbinden met het heden, weerspiegelen beide kunsten de kracht van cultuur om gemeenschappen te definiëren en nieuwe perspectieven te bieden. Hiermee maakt Feeble ook een verbinding met de Generatiekloof podcast.
Foto-expositie: Gina Saad & Roel Heeroma
Gina Saad presenteert ‘De verhalen van ogen’: “J. Price houdt in zijn werk veel rekening met hoe de ogen invloed hebben op iemand zijn reactie van het kunstwerk, in sommige beelden haalt hij de ogen er bewust uit zodat er geen emotie in het beeld terug te zien is, in sommige werken gebruikt hij juist de ogen om empathie op te roepen. Hiphop is een expressie van emoties. Deze emoties worden door HIJS al 25 jaar lang opgenomen, beschreven en gedeeld.” Met haar fotoserie wil Gina Saad de emoties van hiphop artiesten terug laten zien. “Al deze foto’s zijn gemaakt om de lezers van HIJS een beeld te geven over wat voor expressie en show de artiest gegeven heeft, wie de artiest is en waarom hij of zij zo is.”
Roel Heeroma: “Als groot hiphopliefhebber gaat er geen dag voorbij dat ik niet naar -voornamelijk Nederlandse- hiphop luister. Tijdens mijn stage kom ik steeds vaker in de positie dat ik artiesten meemaak in momenten dat zij die rol niet hoeven te vervullen. Dit gegeven sprak mij heel erg aan, zij zijn natuurlijk ook maar gewoon mens. In een reeks portretten, die ik voornamelijk in de backstage van podia heb geschoten, wil ik de personen achter de artiest laten zien. De gewone mens, net als dat Thomas J Price dat in zijn expositie dat doet.”