Een W voor de cultuur: breaking wordt dit weekend Olympisch

Deze week wordt er hoe dan ook hiphophistorie geschreven: het in de jaren ’70 ontstane breaking wordt voor het eerst een Olympische sport. Nederlandse breakers behoren al jaren tot de wereldtop. India Sardjoe, Menno van Gorp en Lee Demierre vertegenwoordigen Nederland op de Olympische Spelen in Parijs. Op vrijdag 9 augustus is het de beurt aan de vrouwen, waarbij India in actie komt. Een dag later, op 10 augustus, is het mannentoernooi het toneel voor de andere twee. Tussen 16:00 en 18:00 vindt de kwalificatie plaats, daarna komt de Top-8 tussen 20:00 en 22:00 in actie op Place de la Concorde in de Franse hoofdstad.

Draagvlak en begrip

De Nederlandse Breaking League (NBL) ziet het als een positieve ontwikkeling dat Breaking onderdeel is van de Olympische Spelen. “Het biedt dansers kansen om op een wereldpodium te staan en hiermee wordt het ook als een serieuze discipline gezien. Het geeft dansers meer mogelijkheden om professioneel aan de slag te gaan met hun dans en biedt ook de jongere generatie dansers meer perspectief. Daarnaast is het een mooie erkenning voor het talent dat in Nederland rondloopt. Door de aandacht in de media krijgt breaking meer draagvlak en begrip in de maatschappij.”

Die aandacht is er in elk geval volop. “Weten ze zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs?”, is een vraagdie in waarop het antwoord inmiddels bekend is. Maar de andere vraag die Omroep Zwart stelt in het persbericht over de docuserie De Battle Naar Parijs is een interessantere. Kan breaking haar bravoure behouden in de streng omlijnde wereld van de topsport? De docu geeft een mooi beeld over hoe dynamisch de sport is, wat het belang is van originaliteit en welke druk erbij kan komen kijken. Onder meer drievoudig wereldkampioen Menno van Gorp wordt erin gevolgd. Executie, techniek, variatie; het komt allemaal voorbij. Maar het belangrijkste: veerkracht. Een mooie kijktip in de aanloop naar aankomend weekend.

Kunstvorm versus topsportklimaat

Ook de vierdelige Engelstalige podcast Olympic Goldrush zoomt stevig in op beslissende momenten tijdens het kwalificatieproces van een van de TeamNL-breakers. De struggles, ups en downs van Lee Demierre worden door maker Iselle Claessens vastgelegd. Ze volgde ook Gaëtan ‘Lagaet’ Alin en Tawfiq Amrani worden gevolgd. In de serie wordt context gegeven over waar breaking vandaankomt en hoe het is uitgegroeid tot Olympische sport. Is dat voor de breakers zelf een blessing of een curse, aangezien het voor hen in de eerste plaats eigenlijk altijd draait om de kunstvorm en de cultuur?

Tijdens zogenoemde battles nemen twee breakers het tegen elkaar op, niet van tevoren wetende op welke muziek ze moeten dansen. Met diverse moves en een eigen signature-stijl improviseren ze op het ritme van de muziek die de DJ hen aanreikt, in een poging de stemmen van de jury te winnen. Internationale competities werden voor het eerst gehouden in de jaren negentig. Daardoor werd de dansvorm gaandeweg steeds populairder; onder hiphop-communities, maar ook bij het grote publiek.

Competitie en knock-out

Zo’n twee weken vóór het toernooi werden de groepen bekend. Vanuit de scene zelf wordt vooral uitgekeken naar de sterke line-up die in Groep A bij de mannen in actie komt. Wat precies te verwachten? Iedere deelnemer neemt het op tegen alle andere deelnemers uit de groep van vier waarin hij of zij is ingedeeld. Een wedstrijd bestaat in de groepsfase uit battles van twee rondes. De beste bboys en bgirls uit iedere groep (gebaseerd op het aantal gewonnen rondes en indien gelijk op aantal jury-stemmen) gaan door naar de kwartfinale. Alle battles vanaf de kwartfinales tot aan de finale zullen bestaan uit drie rondes en in een knock-out systeem worden gestreden.

Het eerste Olympische breaking-toernooi is al voor de start een succes te noemen. Toch is bekend dat de sport geen plek krijgt op de Spelen van 2028 in Los Angeles. In 2032 is er weer een kans dat het gekozen wordt als Olympische sport.

Breakers zijn in principe zowel kunstenaars als atleten, maar deze week staat voornamelijk de sportkant centraal. Wat boven alles staat, is dat de cultuur atijd een belangrijke rol zal blijven spelen. Breaking leeft dankzij dit toernooi als nooit tevoren. Parijs 2024 biedt het allergrootste podium ooit om het aan de wereld te laten zien. Er is veel liefde, respect en op breaking-events heerst altijd een familiegevoel. Hoe en of een kans op Olympisch eremetaal daar verandering in gaat brengen zien we aankomend weekend. Hiphop wordt in ieder geval gevierd onder het toeziend oog van de hele wereld. Een W voor de cultuur!

Geplaatst door bowie op 8 augustus 2024