Rap is kunst, taalkunst. Kunst moet je leren herkennen voordat je het begrijpt en beoordeelt. Wist je dat Nederlandstalige rapteksten niet alleen referenties bevatten aan vrouwen, geld, drugs en seks maar ook aan Achilles, Johannes de Doper, Sisyphos, Moeder Aarde, de Verlosser en de misstanden in de Gazastrook? Of dat de teksten intertekstuele verwijzingen bevatten naar ABBA, The Beatles, Martin Luther King, Charles Bukowski en Drs. P? Inderdaad, de gelaagdheid in taalkunst moet je leren herkennen en begrijpen.
Taalkundige vakkundigheid rapteksten
Dit artikel pleit voor de kunst van rap aan de hand van drie kwaliteiten van de rappers:
Het beeld dat mensen buiten de hiphopcultuur van rap en rapteksten hebben is meestal niet positief. Het wordt door hen vaak geassocieerd met grof, incorrect taalgebruik en oppervlakkige teksten. Maar wanneer je de teksten beter bekijkt, blijkt juist dat deze zowel qua taalgebruik als inhoud zeer geraffineerd zijn. Rapteksten zijn technisch opgebouwd en doordat er gespeeld wordt met stilistiek en retoriek krijgen ze vaak een extra betekenislaag. Deze gelaagdheid in teksten verklaart zowel de populariteit (binnen de subcultuur) als het onbegrip (bij de massa) over het genre. Voor mijn masterscriptie ben ik rapteksten taalkundig gaan analyseren met de conclusie dat de teksten een poëtisch karakter hebben en ze ook als zodanig te ontleden en interpreteren zijn.
Rapteksten verdienen aandacht en erkenning
In rap wordt het spelen met taal aangeduid als wordplay. Deze vorm van taalspel heeft opvallend veel overeenkomsten met de klassieke poëzie, zowel qua kwaliteit als techniek. Een opvallend verschil van rapteksten ten opzichte van poëzie is dat rappers zich niet beperken tot één taal en bijbehorende gebruiksconventies, maar dat zij verschillende taalvarianten en registers gebruiken om hun boodschap over te brengen. Dat de vorm van hierdoor eigentijds en van de straat is, hoeft overigens niet te betekenen dat de inhoud daaraan afdoet. Rappers kennen, net als gevestigde poëten, hun literaire en muzikale klassiekers en onthullen hun algemene ontwikkeling en visie op de samenleving.
In de volgende alinea worden een aantal fragmenten uit verschillende rapteksten geciteerd om aan te tonen hoe vindingrijk de woordkeus en teksten daadwerkelijk zijn. Vervolgens worden de rapteksten op twee verschillende niveaus gepresenteerd. Allereerst het technisch taalkundige niveau (de rappers als poëet) en vervolgens op inhoudelijk ontwikkeld niveau (de rapper als profeet). Binnen de context van dit artikel is het niet mogelijk om alle rapteksten te duiden, maar het is een pleidooi voor de bewonderenswaardige techniek in rapteksten en de aandacht en erkenning die deze teksten verdienen. Door recente en klassieke tekstfragmenten uit de Nederlandse hiphop te belichten wordt een aanzet gegeven voor de aandacht en erkenning die deze teksten verdienen.
Kwaliteit 1: Rappers gebruiken méér woorden
Nederlandse rappers beschikken vaak over een bovengemiddeld rijk idioom. Dit ontstaat doordat ze hun woordgebruik niet beperken tot het Standaardnederlands, maar ook putten uit verschillende nationale en internationale taalvarianten en -registers. Rappers verkennen en verleggen de grenzen en conventies van de taal continue, dit heeft een dynamisch effect.
Rappers gebruiken en verbasteren woorden uit het Standaardnederlands:
Maar tegelijkertijd beheersen rappers ook de straattaal, die wordt gebruikt om de teksten mee te stileren:
Lenen uit andere talen
Net zoals dat in jongeren- en straattaal gebeurt, schuwen rappers ook niet om hun uitingen te verrijken met internationale ontleningen. Waar het binnen de poëzie gebruikelijk is om dit uit het Frans of Latijn doen te doen, reiken ontleningen in rapteksten veel verder. Rappers gebruiken leenwoorden als intensiveerders in hun teksten en lenen onder andere uit het Engels, Surinaams, Antiliaans, Marokkaans, Turks, Frans en Duits:
Nog complexer wordt het wanneer ontleende woorden of termen ook vervoegd worden. Bijvoorbeeld door Engelstalige woorden te vervoegen met Nederlandse (werkwoord-)uitgangen:
Ook interessant is het wanneer uitheemse uitdrukkingen letterlijk vertaald worden. Het heeft een vervreemdend, humoristisch effect wanneer dit met bekende Engelstalige termen wordt gedaan:
Woorden verbasteren of verzinnen
Mocht het ontlenen van woorden nog niet genoeg zijn, dan verbasteren of creëren de rappers zelf woorden. Een succesvoorbeeld is de hitsingle Watskeburt van De Jeugd Van Tegenwoordig, deze uitdrukking is inmiddels zelfs opgenomen in het woordenboek. Lang niet alle neologismen of creaties van rappers krijgen deze status, maar het toont wel aan hoe gevat de teksten zijn.
Kwaliteit 2: De poëet, meer kunnen met woorden
Naast creatief woordgebruik zijn de rappers ook taalvaardig wat betreft de inhoudelijke betekenissen van woorden. Soms wordt een nieuwe betekenis aan een bestaand woord toegekend, maar rappers zijn zich ook bewust van de ambiguïteit die al in de taal aanwezig is.
Spelen met homoniemen en synoniemen
Rappers pronken met hun taalspel door de dubbelzinnigheid in de Nederlandse taal op humoristische manier te gebruiken. De rapteksten worden cryptisch door te spelen met bestaande homoniemen en synoniemen:
Absurde vergelijkingen
Soms worden de letterlijke en figuurlijke betekenis van een woord met elkaar vergeleken. De vergelijking is dan niet zozeer treffend maar juist absurd, hierdoor moet de luisteraar het verband herkennen om de woordgrap te interpreteren:
Intonatie
Omdat rapteksten niet worden geschreven als platte tekst maar ritmisch worden uitgesproken op muziek, worden –naast verschillende rijmvormen- ook fonetische elementen gebruikt om de teksten te versieren. De dubbelzinnigheid die hierdoor ontstaat komt niet alleen door de inhoudelijke betekenis, ook door de overeenkomende klanken:
Kwaliteit 3: De profeet, meer zeggen met woorden
Los van het virtuoze taalgebruik van de rappers bewijzen de artiesten ook meer dan eens dat ze over een brede algemene ontwikkeling beschikken. Ze rappen over actuele kwesties en markeren hun wijsheid en belezenheid door te refereren naar historische, godsdienstige, muzikale of literaire figuren en uitspraken.
Intertekstuele verbanden (verwijzingen) in de muziekscene
Net zoals dat ook in andere literaire genres gebeurt is intertekstualiteit binnen rapteksten niet ongebruikelijk. De meest bekende en toegepast vorm is het citeren van andere rappers, maar regelmatig worden ook intertekstuele verbanden gelegd met de bredere muziekscene:
Verwijzingen naar literatuur
Naast muziek is taal het tweede belangrijke element in rap en de rappers tonen zich ook verassend literair onderlegd.
Zoals een verwijzing van rapper Extince naar de dichter Drs. P, wiens teksten (voor meerdere rappers) een inspiratiebron blijken:
De regel van rapper Sticks:
Mythologische figuren in rapteksten
Afgezien van recente muzikale en literaire klassiekers wordt ook veel verder terug gegrepen in te tijd en refereren rappers naar figuren uit mythologieën:
Rappers meten zich zelfs met deze historische en godsdienstige personages en personificaties:
Wijsheden verkondigen
Net als bovenstaande figuren verkondigen rappers soortgelijke boodschappen aan hun publiek:
Besluit: rap is de overtreffende trap van poëzie
Uit alle voorgaande illustraties blijkt dat onder het oppervlak van rapteksten vaak een bijzondere taalvaardigheid en diepere betekenis schuilgaat. Voor een volledig begrip van de rapteksten is niet alleen kennis van de gebeurtenissen en begrippen in de (internationale) hiphopcultuur vereist, maar ook een uitstekende beheersing van de Nederlandse (en internationale) taal, kennis van de (wereld-) geschiedenis en de maatschappelijke actualiteiten.
Hierdoor zou je zelfs kunnen stellen dat rap de overtreffende trap is van poëzie. Want in tegenstelling tot poëten, die zich beperken tot ‘de norm’, zijn het de rappers die de taal en conventies opzettelijk opnieuw uitvinden en daarmee de taalgrenzen verkennen en durven te verleggen. Naast deze bewonderenswaardige teksten op papier, zijn rappers vandaag de dag in staat een jong publiek aan te spreken, deze teksten op muziek te zetten en hun boodschap zelfs op te voeren voor een groot publiek.
Kortom: bewonderaar of niet: rap is kunst. En het feit dat jongeren dit genre erkennen en waarderen getuigt van inzicht.
———————————————————————————————-
Meer weten?
Anne Sollie is in 2012 afgestudeerd aan de faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar scriptie, getiteld ‘Hip Hop Holland, een talige karakterisering van Nederlandstalige rapteksten als genre’ is een ode aan de nederhop en het geraffineerde taalgebruik van rappers. De scriptie is beoordeeld met een 8 en wordt nog gepubliceerd, voor vragen of aanvragen voor inzage contact met opnemen via annesollie@gmail.com.
Meer lezen?
Bradley, A. (2009). Book of rhymes. The poetics of hiphop. New York: Basic Civitas Books
Dit artikel verscheen eerder op Tekstblog, zie www.tekstblog.nl/de-rapper-de-poeet-en-profeet-van-nu