Canibus staat bekend om zijn scherpe battle lyrics, voornamelijk na Second Round K.O. uit de dis periode tussen Canibus en LL. Na het in 1998 door Wyclef geproduceerde Can-I-Bus en 2000 B.C. in, hoe kan het ook anders, het jaar 2000, brak Canibus de relatie met Wyclef en Universal. Deze periode werd vooral gekenmerkt door de dope en scherpe lyrics van Canibus maar de mindere producties. Met ‘True Hollywood Stories’ probeerde hij een andere weg in te slaan, helaas was het resultaat zeker niet beter. Dit weerhield hem er echter niet van om minder fanatiek bezig te zijn met Hip Hop want in 2002 was daar ‘MiClub – The Curriculum’, een solide album waarbij het niveau eindelijk weer een stijgende lijn liet zien. Een uitblinker op dit album was ‘Liberal Arts’ met Jedi Mind Tricks en dus een productie met Stoupe. Deze samenwerking is zo goed bevallen dat het nieuwste stukje een volledige collabo is tussen deze twee: ‘Rip The Jacker featuring the Enemy of Mankind’.
Na de intro volgt een bijna kerkelijk geheel aan samples waardoor de tekst (hij legt uit waarom mensen zijn rijmvaardigheden waarderen) een toepasselijke ‘goddelijke’ lading meekrijgt. Dat is duidelijk, Canibus is en blijft een van de betere MC’s. Eens zien of hij dit ook in de rest van de nummers waar kan maken. Met ‘Levitibus’ zet hij de trend van het eerste nummer door met een klassieke opera-achtige hook, maar oh zo soulvol.
Halverwege het album worden de violen en de Spaanse gitaren omgewisseld voor Zuid-Amerikaanse zomerse klanken: ‘No Return’ wat een regelrechte, mooie-zomerdag, stap-in-je-auto, doe-je-ramen-omlaag en zet-het-volume-hoog-track is! Hierna volgt de eerste single van dit album, ‘Spartibus’. You wanna spar with ‘Bus/ Then let’s get started cuz/ Atomic thrust turn you into cosmic dust…Breath is life/ Life is light/ Light is no less than capital C on the Mic. Deze intelligente rijms en cuts van Eric B & Rakim tussendoor is een goede keuze geweest als single alhoewel er wel tracks tussenzitten die meer hitpotentie hebben.
Een voorbeeld hiervan is ‘Indibisible’, weer verrast Stoupe ons met opgepitchte Spaanse lijntjes en een haast rumba-dansbare instrumental. Ook ‘Showtime At The Gallow’ wordt op een ‘latin’ wijze gebracht. Misschien opzet in verband met het tijdstip van de release?
Op ‘Psych Evaluation’ rapt Canibus over hoe hij moeite heeft om de behoefte om een mic te pakken in de hand te houden. ‘Wordplay’ is volop te vinden op de track ‘Cemantics’ ondersteund door symfonische strings, wordt hier vooral de nadruk gelegd op rijmschema’s van ’Bus.
Het kon gewoon niet fout gaan, een goede producer en een sinds de eerste dag goede MC. Stoupe wist wat hij moest doen: een gevariëerd assortiment aan beats passende bij de flow van Canibus leveren. Dit is gelukt en zeker de moeite waard om dit originele stukje werk te ontdekken.
Tracklist
01. Intro
02. Genabis
03. Levitibus
04. M-Sea-Cresy
05. No Return
06. Spartibus
07. Indibisible
08. Showtime At The Gallow
09. Psych Evaluation
10. Cemantics
11. Poet Laureate II
Meer info:
http://www.canibus.ws
http://www.babygrande.com