In 2016 zetten we met pijn in het hart een aantal van de toen nieuwste protestsongs in de Black Lives Matter-movement op een rij. Inmiddels is de wereld in tijd vier jaar verder, maar qua racisme misschien wel tientallen jaren achteruit gegaan. De songs zijn pijnlijk actueel, maar we kunnen niet om de nieuwe toestroom heen. Politiegeweld op onschuldige burgers is aan de overkant van de Atlantische Oceaan nog altijd eerder regel dan uitzondering. Het is te hopen dat Gianna, de dochter van de vorige week vermoorde George Floyd, gelijk krijgt. In haar woorden: “Daddy changed the world!” Een artikel over de soundtrack van het protest.
Wie ook een steentje bij wil dragen aan de door Gianna benoemde verandering is de muziekindustrie. Door de hele muziekgeschiedenis van de laatste eeuw zit protest geweven. Van de folk van de jaren ’60, de zeventiger jaren soul, de rock van de 80’s en eigenlijk door heel hiphop heen. Terwijl niet alleen de Amerikaanse natie blijft protesteren tegen politiemoorden op ongewapende zwarte mensen, wenden veel artiesten zich tot hun meest krachtige wapen; de microfoon.
En wij doen mee en bieden ze graag een podium in deze bewogen tijden. Want zoals we gisteren al schreven in het statement dat tijdens #BlackOutTuesday 24 uur op onze site te lezen was; “We kunnen het ons, als platform dat zich inzet voor de wereldwijde hiphopcultuur, simpelweg niet permitteren om stil te zijn op dit moment. (…) Het probleem is vele malen groter dan het sluiten van een website voor 24 uur oplossen kan, maar wegkijken kan voor niemand nog een optie zijn.”
Zo steunde Bandcamp tijdens de coronacrisis al eerder de artiesten door geen fee voor zichzelf te rekenen, nu doen ze er een schepje bovenop. Op 19 juni doneert de streamingdienst al haar winst aan het NAACP Legel Defense Fund, bovenop de dertigduizend dollar die ze al aan verschillende organisaties die “vechten voor raciale rechtvaardigheid en kansen creëren voor mensen van kleur”, die ze jaarlijks doneren. Eat that, Virgil.
Spotify creëert betrokkenheid onder de luisteraars door middel van gecureerde playlists en leuzen in alle titels van de al bestaande playlists te zetten. Ook vele artiesten maken -al dan niet samen- een vuist tegen racisme. Ze namen het moment om geld in te zamelen en opbrengsten te overhandigen aan herdenkingsfondsen. Maar nog meer van hen gebruiken hun kunstvorm om rouw, verdriet en (opgekropte) woede uit te drukken.
Nieuwe FTP-anthems
Tussen de nieuwe muziek zit, hoe kan het ook anders, een nieuwe track van HIJS-favo en misschien wel de meest productieve emcee van 2020; Conway The Machine. Hij legde de werkzaamheden aan zijn aankomende plaat From A King To A God stil om zijn zegje te doen in een nieuw nummer getiteld Front Lines. “Ik wilde de mindset vanuit een protestant point-of-view geven, en ik heb dat plaatje perfect geschetst op een Beat Butcha-productie”, vertelt hij erover tegen Complex. “De situatie rondom Amaud en Breonna en nu George Floyd doet me zoveel pijn dat het agressie opwekt. Ik ben een zwarte man, een vader van twee én een broer.”
En de Griselda-emcee is lang niet de enige die klaar is met het systematische racisme dat door de wereld waant. Onder meer Terrace Martin, Kamasi Washington en Denzel Curry sloegen de handen ineen voor een geweldig anthem, Ludacris en Lil Wayne spanden samen en YG geeft met het nieuwe numer FTP een vervolg aan FDT uit 2016. Daarin citeert hij de hiphopgrootheden uit ‘zijn’ Los Angeles: “Fuck the police, that’s how I feel”, rapt hij. “Buy a Glock, break down the block, that’s how I feel. Murder after murder after all these years.” Op Instagram kondigde hij een protest aan, maar hij cancelde het uit voorzorg: “Niemand van mijn mensen gaat gewond raken of beschoten worden. Het is fucked up, maar we komen groter en beter terug. Ik werk samen met Black Lives Matter en we gaat het op de juiste manier doen. Voor de mensen, voor de stad en voor alle artiesten die hun stem willen laten horen.”
Ontkennen is zinloos
De rapper uit Compton schrok van de footage die verschijnt van diverse demonstraties en protestmarsen in Amerika. De beelden van onschuldige protestanten naar wie op sadistische manieren traangasprojectielen worden losgelaten bevestigen enkel wat we al jaren weten; een badge opgespeld hebben zorgt te vaak voor machtsmisbruik. Thank God voor de mobiele telefoon met camera’s van goede kwaliteit. De situatie is smerig. Schrijnend. Verdrietig. Maar dankzij die technologie is ontkennen volkomen zinloos.
In Nederland gaan we inmiddels zó ver, dat een nieuw wetsvoorstel pleit voor de toevoeging van een kader voor het gebruik van geweld door opsporingsambtenaren als politie en marechaussee. Hierdoor zouden zij na het gebruik van geweld tijdens uitoefening van de functie niet meer automatisch verdacht van een strafbaar feit. Eeehm, elkaar de hand boven het hoofd houden gaat het aantal delicten heus niet verminderen. Ontkennen is andermaal zinloos, en dit soort ‘maatregelen’ treffen vergroot op voorhand al je schuld.
Zwarte Trots
Het is dan ook fijn dat ook in Nederland organisaties, individuen, musici en websites opstaan tegen racisme. Winne pleitte voor een Nederlandse variant van de Black Lives Matter-playlist op Spotify en zo geschiedde. Zwarte Trots is een playlist die bestaat uit rappers die hun gevoelens omtrent racisme en racistische uitingen, politieke kwesties en sociaal-economische ongelijkheid niet onder stoelen of banken steken. Maar meer is de afspeellijst nog een afspiegeling van pure empowerment en trots. Onder meer Gikkels, Typhoon, Chivv, Glen Faria en Akwasi maken deel uit van de eerste batch tracks die erin is gedeeld. Laatstgenoemde zijn krachtige speech op de Amsterdamse Dam tijdens het eerste grote protest in Nederland is een instant classic.
Meteen na zijn ‘mic drop’ zette hij koers richting de studio van Op1, waar hij nog een a capella-versie deed van Wat Sorry, in een 2020-jasje. En zelfs daar houdt zijn strijd niet op. Al sinds het begin van Zwart Licht is zijn doel alle zwarte dingen en mensen in een goed daglicht zetten. Vandaag brengt hij samen met Bizzey het nummer Geen Wedstrijd uit. Die krijgt maar liefst twee video’s mee. In de video die op het Top Notch-kanaal verschenen is, spelen Bizzey en Akwasi de rol van zwarte slachtoffers van politiegeweld. En In de video op het YouTube-kanaal van Noah’s Ark draaien ze de rollen om en spelen de twee gekleurde artiesten de politieagenten die in dit geval de witte agenten tegen de grond houden. De revolutie, inclusief de hoop, trots en agressie, gevangen op camera 2.0. Beter nog: de volledige opbrengst van het project gaat naar KOZP.
Racisme niet in Nederland? Think again! Bizzey is er rouwig om: “Leg je trots en je ego neer / Zie je nu dan niet dat dit dieper zit / Papa geboren in Amersfoort, Mama in Paramaribo / Ik laat m’n tranen vallen voor de zoveelste keer maar dat is how it goes“, zingt hij in het eerste vers, om vervolgens Akwasi hem af te laten lossen om vanuit diens oogpunt te horen wat hij zag op De Dam, en met een paar zinnen de revolutie van 2020 beschrijft.
“Ik heb blacka’s die gewoon iets recht willen zetten En ik heb tata’s die je op je plek kunnen zetten / Fa’ka overheid, Waar is mn recette? Black lives matter! / We komen alles hier resetten.”
Ook vers van de pers is de nieuwe video van Fresku. Voor het nummer Fada verzamelde hij beelden van politiegeweld doorheen de hele geschiedenis, en mixt dat met beelden van de protesten die erop volgden. Van Rosa Parks tot George Floyd; ze komen allemaal voorbij terwijl je Frisse openlijk hoort rappen over de zoektocht naar zichzelf.
Zoals je in de video van de Eindhovense rapper ziet, worden er wereldwijd een hoop vieze spelletjes gespeeld, maar hiphop doet waar het als sinds het ontstaan van het genre goed in is; een vuist maken. Als je dat nog niet hebt gedaan, of simpelweg niet weet waar je moet beginnen, geen zorgen. Zijn collega en initiatiefnemer van de Spotify-playlist, zette een advies op Instagram. Winne: “Als je bijvoorbeeld weinig tot niets wist over de Black Lives Matter movement is dit de uitgelezen kans om je in te gaan lezen. Misschien kom je tot inzichten die je met je omgeving kan delen.”
Dit bericht bekijken op Instagram
De timing van de moord op George Floyd was natuurlijk in geen geval ideaal geweest, maar in tijden van corona-maatregelen, de anderhalve meter-samenleving, brengt protesteren in grote getale ook grote gevaren met zich mee. Ons advies; wees verstandig tijdens het protesteren. Kom in gedachten dicht bij elkaar, draag een mondkapje en beluister onderweg de uitgebreide playlist hieronder, die oude en nieuwe vuist-in-de-lucht-anthems met elkaar verenigt.
Ook wij snappen dat de zwarte tegels op Instagram slechts een momentopname vormden, die ook nog eens massaal de échte nieuwsstroom verstoorde. Daarom blijven we de komende tijd zoveel mogelijk hameren op de bewustwording rondom de BLM-movement. We zijn het, met het groeiende bereik dat onze website heeft, verplicht. Niet aan George Floyd. Niet aan Eric Garner. Niet aan Mitch Henriquez. Niet aan Breonna Taylor of Michael Brown. Maar aan onszelf.
We kunnen niet wachten op de muzikale output die de recente gebeurtenissen nog op gaan leveren. Want muziek heelt. Altijd. Zo ook hiphop. Zelfs als we nog eeuwen door moeten marcheren op de drumklappen ervan. Kijk niet weg. Lees je in. Loop mee. Black Lives Matter.