’t Hof van Commerce werd in 1998 opgericht door de rappers Buyse en Leverancier, die elkaar kenden van de cross-over band The Prophets Of Finance. Op een avond begonnen ze voor de grap over wat hiphopbeats te rappen in het lokale dialect (Izzegems). Al na een kwartier kwamen ze erachter dat ze talent hadden en ermee door wilden gaan. Ze begonnen met een demo waarin op dat moment alleen het Kinky Star label (van o.a. Freestyle Fabrik) interesse had. Na het toetreden van DJ 4T4 en de release van het eerste album En in Izzegem heeft de groep veel succes in Belgie. Intussen hebben ze drie albums en een aantal singles uitgebracht. Daarnaast heeft Leverancier onder zijn echte naam Flip Kowlier een folkcd uitgebracht, werkt Buyse aan een stripboek en brengt DJ 4T4 ook dance-platen uit.
Ik leerde ‘t Hof kennen via een Belgische jongen die bij mij in de klas zit. Op een feestje had hij een verzamel-CD bij zich en daar stond ABN ook op – een groep die ik wel kende. Later zette hij ’t Hof op omdat volgens hem ik dat als hiphopliefhebber zou moeten kennen. Ik verstond er geen zak van maar het klonk erg goed en feestelijk. Een maand later zijn we naar het concert in 013 gegaan wat ook erg goed was, ondanks dat een groot deel van het publiek bestond uit van die culturele VPRO-ers. Deze kwamen meer voor ’iets uit Belgie’, en wisten totaal niet wat ze moesten doen met de vette beats die ’t Hof liet horen.
Slaet op min gat, Kom mar ip, ’t Beste moet nog koemn, Allo Concurrentie en Punk of yo! zijn duidelijke feestnummers en ondanks dat je de teksten in het begin niet verstaat zijn dit goede partytracks met een hoog meeschreeuw-refrein-gehalte.
Er staan 3 skits op dit album, ‘4T4 zegt’, ‘Buyse zegt’ en ‘Leverancier zegt’. Alle drie rappen ze over een korte gitaar-beat met soms wel grappige zinnen (Wie zegt er just da ik unne softie zijt, ah het is just ikzelve, moar das omdat ik mezelf niet zo goed kenne).
In het nummer Tusn Eemle en Elle (Tussen Hemel en Hel) spreekt ’t Hof hun mening uit over het geloof. Buyse begint vrij strak, dan ramt Stijn Nijs er superfel op los en Leverancier maakt het rustig af. De beat is supervet met een Oost-Europees mannenkoor en daarover heen een strakke drumbeat. De sfeer klopt gewoon in dit nummer, de lines zijn ook weer vet. Ze zijn echter in zulk wazig dialect dat ik dat waarschijnlijk fout op zal schrijven, dus probeer ik dat nu niet.
Iets dat trouwens door het hele album opvalt is dat Buyse veel aggressiever rapt dan Leverancier. Leverancier heeft wat meer droge humor in zijn teksten dan Buyse, die vaak wat serieuser is.
Erg opvallend is het nummer Lat mie zin en grust dat in tegenstelling tot de rest van de nummers rustig is. Het nummer heeft een goeie sfeer en een mooi gezongen refrein. Het gaat over de momenten dat iedereen aan je kop zeikt terwijl ze je met rust moeten laten.
Conclusie: ’t Hof van Commerce behoort zeker tot de Vlaamse hiphoptop. De producties en raps klinken goed en ondanks dat ze in dialect rappen en daardoor mensen zullen denken dat het een grap is heeft de groep wel degelijk wat te melden. Zelf houd ik niet zo van partytracks maar door de stevige funk- en rock-invloeden vind ik het toch wel erg vet.
Tracklist:
01. Slaet op min gat
02. Kom mar ip
03. ’t beste moe nog koemn
04. 4T4 zegt
05. Punk of yo!
06. Allo concurrentie (met Statiek)
07. Dikkenekke
08. Buyse zegt
09. Tusn Eemle en Elle (met Stijn Nijs)
10. Wik ist? (met Freestyle Fabrik)
11. Zonder Totetrekkerie (met TLP)
12. Leverancier zegt
13. Zeg et voart
14. Lat mie zin en grust (met Peter Lesage)
15. Casino royale (met Massis en Mauro)
meer info: http://www.thofvancommerce.be